Lubbers gaat virtuoos

Ruud Lubbers, partijprominent binnen het CDA, pleit voor een ‘time out’ in de kabinetsformatie. Hij heeft een brief aan de voorzitter en waarnemend leider van het CDA ‘gedeeld’ met de fractie en met de rest van Nederland. Dat meldt De Volkskrant.

Partijvoorzitter Bleker ziet niets in een denkpauze. Oud-premier Piet de Jong (CDA) is huiverig voor de PVV-coalitie, zegt hij in VN.

Het is een fascinerende actie van Lubbers. Spreekt de oud-informateur? De man die de wereld wil helpen overleven door duurzaamheid en internationale samenwerking te bepleiten? De CDA-er die huivert van moslim-discriminatie in het PVV-denken? Hij zegt: ,,Mijn standpunt heeft zich ontwikkeld van ‘ja, mits’ tot ‘nee, tenzij’’.

Als informateur meende hij niets anders te kunnen doen dan de huidige formatiebesprekingen tussen VVD, CDA en PVV van start te laten gaan. Nu voert hij de druk binnen het CDA op om er mee op te houden. Corrigeert hij als partijlid de oud-informateur van de zelfde naam?

Misschien stak het de oud-premier, die bekend stond vanwege zijn virtuose oplossingen van onoplosbaar gewaande problemen, dat zijn informatie-bijdrage in juli minder dan geniaal was. Voorbeeld destijds de plaatsing van kruisraketten in Nederland. Nu gaat hij alsnog virtuoos. Het kan weer spannend worden in de formatie. Of schudt het CDA iedere prominent ouder dan Maxime Verhagen definitief af?

    • Marc Chavannes