Kort nieuws Kunst

Parkeren NHM kost geen 60 maar 3,5 miljoen euro

Door onze correspondent

Enschede, 26 aug. Een parkeervoorziening bij het nog te bouwen Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem hoeft geen 60 miljoen euro te kosten, maar kan ook voor 3,5 miljoen euro worden gerealiseerd. Dat heeft het advies- en ingenieursbureau Grontmij berekend. Op grond in de directe omgeving van het Openlucht Museum, waar het NHM moet komen, zou bovengronds toch ruimte te vinden zijn voor 1500 auto’s. Dat komt doordat de gemeente een stuk grond ter beschikking stelt. Dat was enkele maanden geleden nog niet het geval, toen Grontmij rapporteerde over de noodzaak van de aanleg van een ondergrondse parkeervoorziening van 60 miljoen euro. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA, Cultuur) noemde dat „waanzin”. De discussie over Arnhem als vestigingsplaats werd opnieuw aangewakkerd. Voor de bouw van het museum is 50 miljoen euro beschikbaar. De staatssecretaris gaf het NHM tot 1 september de tijd een plan te maken dat binnen dat budget past.

Animatiemeester Kon (46) overleden

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 26 aug. De Japanse animatiemeester Satoshi Kon is op 46-jarige leeftijd aan kanker is overleden. Kon maakte prachtig getekende, complexe anime-films voor volwassen. Als regisseur maakte hij in 1997 zijn debuutfilm Perfect Blue. Deze en latere films zijn spiegelpaleizen waarin fictie, realiteit en droom door elkaar wervelen en de waanzin om de hoek gluurt; uitzondering was Tokyo Godfathers, een lineair, wat sentimenteel verhaal over drie zwervers en een baby. Als grootmeester in de anime moest Kon alleen Hayao Miyazaki, de maker van films als Howl’s moving castle, voor zich dulden. Kon gold als diens kroonprins. Zijn laatste grote animatiefilm was Paprika (2006), die grote gelijkenissen vertoonde met Christopher Nolans Inception: door technologische manipulatie van dromen dreigen droom en realiteit samen te smelten in collectieve waanzin. De laatste jaren werkte Kon aan zijn project The Dream Machine.

VPRO zendt serie ‘Treme’ niet uit

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 26 aug. De serie Treme van de maker van The Wire David Simon wordt niet aangekocht door de VPRO. De omroep heeft de aanschaf van het drama over de muziekscene van New Orleans na de orkaan Katrina wel overwogen, maar vindt het „niet overtuigend genoeg om uit te zenden”, aldus de VPRO. „Vanuit muzikaal oogpunt beslist een bijzondere en briljante serie, maar helaas als drama niet overal en in alles gelukt.” De Nederlandse acteur Michiel Huisman speelt een hoofdrol in Treme.

Godard en Coppola krijgen ere-Oscar

LOS ANGELES, 26 aug. Regisseurs Jean-Luc Godard en Francis Ford Coppola krijgen een ere-Oscar voor hun volledige oeuvre. Godard krijgt de onderscheiding op 13 november. (ANP)