Kort nieuws Economie

Pensioenfondsen Imtech en Smit bij groep van veertien

Rijswijk, 26 aug. De pensioenfondsen van technisch dienstverlener Imtech en maritiem dienstverlener Smit Internationale behoren tot de veertien fondsen die volgend jaar mogelijk moeten gaan korten op de pensioenen. Dat hebben de twee pensioenfondsen gisteren bekendgemaakt. Daarmee is nu van twaalf fondsen bekend dat zij binnenkort met De Nederlandsche Bank (DNB) gaan overleggen hoe zij ervoor kunnen zorgen dat hun financiële positie beter wordt. Vorige week maakten DNB en demissionair minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken bekend dat veertien fondsen mogelijk vanaf januari 2011 moeten gaan korten. In totaal zouden 150.000 tot 170.000 gepensioneerden te maken kunnen krijgen met een lagere uitkering. (ANP)

Lagere nettowinst Friesland Bank

Leeuwarden, 26 aug. Friesland Bank heeft het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 5 miljoen euro. Dat is een daling met 5 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bank behaalde wel een aanzienlijk hoger bedrijfsresultaat van 31 miljoen euro, een stijging van 28 procent. De bank maakte de halfjaarresultaten vandaag bekend. Friesland Bank realiseerde over de eerste zes maanden over de hele linie groei. Zowel het aantal klanten, de kredietverlening aan particulieren en bedrijven als de ingelegde spaargelden namen toe. Wel had de bank te maken met waardeverminderingen door kredietverliezen in het zakelijke bedrijf. (ANP)

KAS Bank heeft last van lage rente

Amsterdam, 26 aug. De lage rente vertraagt het winstherstel bij KAS Bank. Dat meldde de financiële instelling vandaag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. KAS Bank zag de winst over de afgelopen zes maanden 5 procent lager uitkomen dan in dezelfde periode een jaar geleden, op 11 miljoen euro. „De eerste helft van 2010 heeft bewezen dat het nog te vroeg is om te spreken van definitief herstel van de financiële markten”, aldus bestuursvoorzitter Albert Röell. „Lagere markten en minder volume zorgen voor een constante druk op de provisies.” (ANP)

Duitse graanoogst

Berlijn, 26 aug. De graanoogst in Duitsland, de op een na grootste graanproducent van Europa, is fors gedaald vergeleken bij 2009, zo heeft de Duitse boerenorganisatie DBV gisteren gemeld. Dit zet de graanprijs, die al onder druk stond doordat Rusland de export van graan staakte, nog verder onder druk. Duitse boeren hebben in 2010 43,9 miljoen ton graan geoogst. Een jaar geleden was dat 49,7 miljoen ton. (ANP)