Kort nieuws Buitenland

Opnieuw doden bij aanhoudend geweld Mogadishu

Mogadishu, 26 aug. Het geweld in de Somalische hoofdstad Mogadishu houdt ook voor de derde dag op rij aan. Ten minste acht mensen werden vanochtend gedood. Sinds begin deze week zijn 80 doden gevallen. Regeringssoldaten en vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie sloegen gisteravond met tanks en mortiergranaten een aanval van radicaal-islamitische opstandelingen op het presidentieel paleis af. De invloed van de Somalische regering strekt niet verder dan een paar huizenblokken in Mogadishu. (Reuters, AP)

Kompels weten van lange duur redding

Copiapó, 26 aug. De 33 mijnwerkers die vastzitten in de ingestorte Chileense San José-mijn is gisteren verteld dat het drie tot vier maanden kan duren voordat ze bevrijd worden. De kompels reageerden kalm, aldus de Chileense minister van Volksgezondheid Jaime Manalich. De groep, die sinds 5 augustus op 700 meter onder de grond vastzit, krijgt via een smalle boorschacht voedingsmiddelen en onder meer antidepressiva aangeleverd. De mannen verblijven in een schuilkelder. (AFP, AP)

Chirac bereid tot schikking in proces

Parijs, 26 aug. De vorige Franse president, Jacques Chirac, is bereid de stad Parijs, waarvan hij van 1977 tot 1995 burgemeester was, 550.000 euro betalen bij wijze van schikking in een langlopende fraudezaak. Dit heeft Chirac (77) gisteren toegezegd. Tijdens zijn presidentschap (1995-2007) kon hij niet worden vervolgd, maar nadien werd hij aangeklaagd wegens fraude ten tijde van zijn Parijse burgermeesterschap. Hij zou destijds medewerkers van zijn UMP-partij hebben betaald met geld van de gemeente. Als de schikking doorgaat stijgen Chiracs kansen op vrijspraak. (AFP)

Meer onder gletsjer gevaar voor stadje

Saint-Gervais-les-Bains, 26 aug. Franse ingenieurs zijn begonnen om een meer onder deTete Rousse gletsjer op de Mont Blanc leeg te pompen. De naar schatting 65.000 kubieke meter water vormt een bedreiging voor het stadje Saint-Gervais-les-Bains, aan de voet van de gletsjer. Als het water vrijkomt is het gebied in 10 tot 30 minuten overstroomd. Toen hetzelfde in 1892 gebeurde stierven 175 mensen. (AFP, AP)

Werkgever steekt spijkers in vrouw

Colombo, 26 aug. Een Sri-Lankese huishoudster (49) is vorige week uit Saoedi-Arabië teruggekeerd met 24 spijkers en naalden in haar lichaam die haar werkgever had ingebracht om haar te straffen. Dat hebben een arts en de Sri-Lankese regering gisteren verklaard. Volgens de vrouw werd zij afgebeuld door het gezin waar zij werkte. De man des huizes duwde de spijkers en naalden in haar lichaam, nadat zijn vrouw die had verhit. Miljoenen Aziaten werken onder slechte omstandigheden in de Golfstaten, omdat zij daar meer verdienen dan in hun eigen land. (AP)

China plant vlag in betwiste zeebodem

PEKING, 26 aug. China heeft met een kleine, bemande onderzeeër zijn vlag op de bodem van de Zuid-Chinese Zee geplant, precies in het gebied waarover het land een territoriaal dispuut met andere Aziatische landen uitvecht. Dit hebben het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie en het Oceanografische instituut vandaag bevestigd. De onderzeeër maakte om de vlag te planten van mei tot juli 17 duiken en bereikte daarbij een diepte van meer dan 3.700 meter. Over de exacte locatie van de operatie zijn geen mededelingen gedaan. (Reuters)

Tokio, 26 aug. Ichiro Ozawa, partijstrateeg van de regerende Democratische Partij van Japan (DPJ), heeft vandaag aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van zijn partij. Als Ozawa het bij de partijverkiezingen volgende maand wint van zijn rivaal, premier Naoto Kan, is hij automatisch de nieuwe regeringsleider. Daarmee zou de leiderschapscarrousel in Tokio een nieuwe fase ingaan. Japan heeft de afgelopen drie jaar al vijf premiers gehad. (AP, BBC)