Kort nieuws Binnenland

VARA wil meer samenwerken met VPRO en BNN

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 26 aug. De VARA praat met VPRO en BNN over intensievere samenwerking op organisatorisch en programmatisch terrein. „Uiteindelijke hopen we met een eenvoudigere en efficiëntere organisatie het pluriforme publieke bestel te versterken”, zegt VARA-voorzitter Cees Korvinus. Hij sluit een fusie tot één grote progressieve omroep op termijn niet uit. „Maar vooralsnog staat voorop dat onze merken en verenigingen overeind blijven”, zegt hij. De ledenomroepen gaan in september een nieuwe concessieperiode van vijf jaar in. Llink verdwijnt, WNL en PowNed treden toe. Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Publieke Omroep, wil het aantal omroepen van 23 terugbrengen naar 15 om de bestuurbaarheid te vergroten.

Zaak-Bahrami in Iran mogelijk later

Door onze correspondent

Teheran, 26 aug. De rechtszaak tegen de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, die in Iran de doodstraf kan krijgen omdat ze wordt verdacht van banden met een gewapende oppositiegroep en drugsbezit, gaat zaterdag niet door. Dat zegt mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh, die door Bahrami is gevraagd om haar te verdedigen. Desondanks kan de zaak ieder moment voorkomen. Autoriteiten werken niet mee om een volmacht te krijgen van Bahrami, waarin staat dat Sotoudeh haar mag verdedigen. Volgens de dochter van Bahrami wordt haar moeder aangeraden om een advocaat te kiezen die is aangewezen door de rechtbank. „Gaat ze daar toch mee akkoord, dan kan de zaak vrijwel direct plaatsvinden”, zegt Sotoudeh.

NZa onderzoekt acceptatieplicht

Utrecht, 26 aug. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de indruk dat niet alle zorgverzekeraars zich vorig jaar hebben gehouden aan de acceptatieplicht. Dat heeft de controlerende instantie vandaag bekendgemaakt. De Zorgverzekeringswet bepaalt dat iedereen in gelijke mate toegang dient te hebben tot een ziektekostenverzekering. Desondanks hanteren sommige bedrijven volgens de NZa afwijkende inschrijvingsregels voor mensen die bij hun huidige zorgverzekeraar een betalingsachterstand hebben. (ANP)

‘Hulpofficier’ op non-actief gesteld

Enschede, 26 aug. De politie Twente heeft een 59-jarige inspecteur buiten functie gesteld. Zonder de benodigde papieren was hij tien jaar hulpofficier van justitie, zo maakte de politie Twente vandaag bekend. De zaak kwam aan het licht tijdens een controle van certificatiepapieren na een soortgelijk incident in Brabant. Het Openbaar Ministerie (OM) brengt de rechtbank van de onbevoegdheid op de hoogte, zodat de rechtbank dit mee kan wegen in haar beslissingen in lopende zaken. (ANP)

Groot deel zeedijk Groningen te zwak

Groningen, 26 aug. Een groot deel van de zeedijk in Groningen, tussen Lauwersoog en Delfzijl, is niet veilig genoeg. Tijdens een onderzoek door Waterschap Noorderzijlvest, de beheerder van de dijk, kreeg 22 kilometer van de 66 kilometer lange dijk het predicaat ‘onvoldoende’, zo maakte het waterschap vandaag bekend. Het waterschap benadrukt dat de veiligheid niet in gevaar is. (ANP)