Juwelenrijst

Een weekje Perzië kan niet zonder aandacht voor het kroonjuweel van de Perzische tafel: rijst. Hoe groter het feest, hoe mooier de rijstschotel en deze Morasah Polow, juwelenrijst, is een favoriet op bruiloften. Kleurige noten en vruchtjes brengen voorspoed en geluk, de zoete wortel belooft het paar een zoete toekomst.

De Perzische manier van rijst klaarmaken is uniek. De rijst wordt voorgekookt en daarna gestoomd in een pan waarin een laagje olie ligt. Op de bodem vormt zich een goudbruin korstje, tah-dig, het lekkerste hapje. Als gast aan de Perzische tafel moet je dus niet raar opkijken als je een bordje met aangebrande rijst gepresenteerd krijgt. Daarmee wordt je de hoogste eer bewezen.

Moeilijk is deze superluchtige, heerlijk geurende en prachtig uitziende rijst niet. Wel zijn er een hoop stapjes. Een recept in staccato.

Morasah Polow:

plukje saffraan

2 eetlepels boter

200 gram wortel, grof geraspt

advieh, specerijenmengsel: 1 theelepel elk van kaneel, gemalen karwijzaad, gemalen kardamom, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en zwarte peper

1 eetlepel suiker

50 gram gepelde pistachenoten

50 gram amandelen

50 gram gedroogde cranberry’s

300 gram basmatirijst

2 eetlepels olie

Wrijf de saffraan fijn in een vijzel. Vermeng met 4 eetlepels heet water.

Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Bak de wortel hierin zachtjes 10 minuten. Meng met een theelepel van de advieh, de suiker en een eetlepel saffraanwater.

Rooster de noten in een droge koekenpan en hak ze grof. Vermeng ze met de cranberry’s.

Was de rijst in ruim koud water. Laat uitlekken in een zeef. Breng in een grote pan water aan de kook met zout en kook de rijst 5 minuten. Giet de rijst af in een zeef en laat uitlekken. Doe de olie, de rest van de boter, en 3 eetlepels water in de pan en zet op middelhoog vuur. Schep, als de boter begint te bruisen, met een schuimspaan de helft van de rijst in de pan. Strooi er een theelepel advieh over. Schep daarop de gebakken wortel, en tweederde van het noten-cranberrymengsel, gevolgd door de rest van de rijst en nog een theelepel advieh. Giet de rest van het saffraanwater eroverheen. Laat de pan 1 minuut op middelhoog vuur staan. Je hoort de rijst sissen op de bodem. Draai dan het vuur zo laag mogelijk. Wikkel het deksel van de pan in een theedoek en dek de pan af. Laat 30 minuten stomen, zonder het deksel op te tillen.

Vul de gootsteen met een laagje koud water. Schep de rijst zo luchtig mogelijk op een grote schaal. Bestrooi met de achtergehouden noten/cranberry’s. Doop de bodem van de pan in het water. Haal de korst in zo groot mogelijke stukken uit de pan en serveer bij de rijst.

Janneke is met vakantie. Klary Koopmans, culinair journalist, vervangt haar. Zie ook: www.klarykoopmans.blogspot.com

    • Klary Koopmans