Internationaal kort

CIA vindt Al-Qaeda in Jemen de grootste bedreiging voor VS

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA ziet de tak van Al-Qaeda in Jemen als de grootste bedreiging van de Amerikaanse veiligheid, en niet meer de kerngroep van de sunnitische extremistenleider Osama bin Laden. Dat heeft The Washington Post gemeld. Volgens Amerikaanse functionarissen is de oorspronkelijke Al-Qaeda-organisatie gedecimeerd door Amerikaanse raketaanvallen. Dat is de belangrijkste reden waarom Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland nu als een groter gevaar wordt beschouwd. Deze fusie van Al-Qaeda-takken in Jemen en Saoedi-Arabië is behendiger en agressiever, aldus de zegslieden. Ook in Jemen proberen de VS met raketaanvallen Al-Qaeda-strijders te elimineren. In een nieuw rapport beschuldigde Amnesty gisteren de Jemenitische regering ervan onder druk van de VS mensenrechten op te offeren in de naam van veiligheid.

Lees het nieuwe rapport over Jemen op amnesty.org

Senator McCain wint nominatie Arizona

Washington. Senator John McCain van de Amerikaanse staat Arizona heeft dinsdag de Republikeinse nominatie gewonnen voor de Congresverkiezingen in november. De 73-jarige McCain, presidentskandidaat in 2008, versloeg bij de voorverkiezingen de conservatieve oud-radiopresentator J.D. Hayworth, die werd gesteund door de zogenoemde Tea Party-beweging. Bij de tweejaarlijkse Congresverkiezingen in november kiezen Amerikanen de leden van het Huis van Afgevaardigden, eenderde van de leden in de Senaat en de gouverneurs. De Democraten dreigen hun meerderheid in beide kamers van het Congres te verliezen. (AP)

Afghaanse agent doodt zijn trainers

kabul. Een Afghaanse politieagent in opleiding heeft gisteren twee van zijn Spaanse trainers en hun tolk doodgeschoten op een NAVO-basis in de noordwestelijke provincie Badghis. De schutter werd gedood door Spaanse officieren van een paramilitaire eenheid. Dat leidde tot protesten van honderden Afghanen bij de Spaanse basis. Volgens een lid van de provincieraad zijn er aanwijzingen dat opstandelingen zijn geïnfiltreerd in de politie. (AP, AFP)

Zeker twintig doden vliegtuigcrash Congo

KINSHASA. Bij een vliegtuigongeluk in de Democratische Republiek Congo zijn gisteren zeker twintig mensen omgekomen. Dat heeft een overheidsmedewerker gezegd. „Er is een overlevende, die vecht voor zijn leven,” vertelde hij. Eerder zei een woordvoerder van de Verenigde Naties dat een flink aantal mensen werd gedood toen een vliegtuig neerstortte op een huis, terwijl het probeerde te landen op een landingsbaan bij de plaats Bandundu. In Congo komen relatief veel vliegtuigongelukken voor. (Reuters)

Britse MI6-spion wellicht vermoord

Londen. De politie heeft maandag in het huis van een vermiste medewerker van de Britse geheime dienst MI6 een sporttas aangetroffen met het lijk van een man. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om de vermiste spion; de identiteit van de gevonden man en de doodsoorzaak waren gisteren nog niet vastgesteld. Volgens Britse media hield hij zich bezig met informatiebeveiliging. Het hoofdkantoor van MI6 in Londen bevindt zich dichtbij de flat waarin het lijk werd gevonden. (AP, Reuters)