Hét boek over Boudewijn Büch

Er komt een nieuwe biografie van Boudewijn Büch op initiatief van vrienden, nabestaanden, collega’s en mensen uit de boekenwereld. Het wordt een wetenschappelijke biografie, in de vorm van een proefschrift, met als doel een genuanceerder beeld te geven van Boudewijn Büch dan tot nu toe in boeken over hem geschetst is. Er wordt nog gezocht naar een geschikte promovendus als schrijver.

Dit is vanmiddag bekend gemaakt tijdens de Boekensalon, een talkshow bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam over Büchs tv-optredens. Dat een biografie geen initiatief is van de biograaf zelf is uniek, aldus Hans Renders, directeur van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. „Er zijn al allerlei boeken over Büch, maar dit is de eerste volwaardige biografie waarin een totaaloverzicht van het leven van Büch wordt gepresenteerd.”

Een werkgroep, bestaande uit onder andere Frits Barend en fotograaf en vriend Klaas Koppe werkt de plannen uit. Een comité van aanbeveling met vrienden en familieleden ondersteunt het project. De initiatiefnemers proberen de helft van de geschatte kosten van 270.000 euro bijeen te brengen met reguliere fondsen, zoals het Fonds voor de Letteren. Daarnaast zullen ze een oproep doen aan particulieren voor een bijdrage.

In eerdere boeken, zoals die van Rudie Kagie Boudewijn Büch - Verslag van een mystificatie (2004) werd de nadruk gelegd op de pseudologica fantastica waaraan Büch leed. Het is bijvoorbeeld nog steeds onduidelijk of de zoon, over wie Büch schrijft in zijn boek De kleine blonde dood, wel of niet bestaat. Hans Renders: „Dit is eindelijk de kans om een antwoord te geven op al die vragen.” De biografie komt waarschijnlijk uit in 2016 bij Uitgeverij Atlas.