'Foute' kranten toch op internet

De Koninklijke Bibliotheek (KB) gaat toch ‘foute’ kranten uit de jaren dertig en veertig, zoals De Misthoorn en Volk en Vaderland, op internet zetten. Het ministerie van Justitie had de KB geadviseerd daar voorlopig vanaf te zien. De KB vindt het echter belangrijk dat deze kranten voor iedereen toegankelijk zijn, heeft directeur Bas Savenije gisteren gezegd. Het opnieuw publiceren van die kranten zou volgens Justitie mogelijk neerkomen op het verspreiden van haatcampagnes tegen Joden en politiek andersdenkenden. Het online zetten maakt deel uit van het plan acht miljoen historische krantenpagina’s uit de periode 1618-1995 te digitaliseren. Nu zijn al 1 miljoen kranten via internet te bekijken. De KB wil 16 september de eerste ‘foute’ kranten online zetten. (NRC)