Eén van de 800.000

Hij is niet dood. Deze Pakistaan slaapt, aan de randen van de overstromingen in het zuiden van het land, vlakbij het Thatta-district.

Ruim 800.000 Pakistanen die dringend hulp nodig hebben kunnen alleen per helikopter bereikt worden, zo maakten de Verenigde Naties gisteren bekend. De VN deden daarom een oproep voor 37 extra helikopters om die mensen te kunnen helpen. „De vrees bestaat dat zij sterven aan honger of de uitbraak van ziekten”, aldus een woordvoerder van de VN.

Momenteel beschikt de organisatie over dertien toestellen. De Verenigde Staten hebben achttien toestellen ingezet die in Afghanistan waren gestationeerd. Ook het Pakistaanse leger zet helikopters in voor voedseldroppings.

Er zijn al gevallen bekend van slachtoffers in de kampen die zijn gestorven door een gebrek aan medische zorg. Meestal gaat het om ziektes die doorgaans eenvoudig te genezen zijn, zoals diarree. Onbekend is hoeveel doden er in de geïsoleerde gebieden zijn. Besmettingen met cholera worden steeds vaker gemeld, al is nog geen sprake van grote uitbraken. Premier Gilani zei zich „ernstig zorgen te maken” over de mogelijke verspreiding van ziekten.