Een feest met 100 ton rijpe tomaten

Buñol, 26 aug. De laatste woensdag van augustus viert het Spaanse stadje Buñol elk jaar zijn 'tomatengooifeest', onder de naam La Tomatina. In het landbouwgebied rondom Valencia bestaat in dit seizoen een overvloed aan overrijpe tomaten. Wat 65 jaar geleden begon als een ordinaire straatruzie, waarbij jongeren elkaar bekogelden met tomaten en andere groenten, heeft zich ontwikkeld tot een van de beroemste feesten van Spanje. Gisteren kwamen er 40.000 toeristen naar het stadje om deel te nemen aan het tomatengooien, waarvoor ze precies een uur de tijd kregen, tussen 11 en 12 uur 's ochtends. In zestig minuten draaiden de deelnemers er 100 ton tomaten doorheen. Foto AP Revelers play with tomato pulp during the annual "tomatina" tomato fight fiesta in the village of Bunol, near Valencia, Spain, Wednesday, Aug. 25, 2010. Bunol's town hall estimated more than 40,000 people, some from as far away as Japan and Australia, took up arms Wednesday with 100 tons of tomatoes in the yearly food fight known as the 'Tomatina' now in its 65th year. (AP Photo/Alberto Saiz) AP