Economie kort

Huizenmarkt in VS krijgt onverwacht een harde klap

Door een onzer redacteuren

New York. De Amerikaanse huizenmarkt heeft vorige maand een onverwacht grote klap gekregen. Het aantal verkochte bestaande woningen daalde met ruim 25 procent. Het was de eerste maand dat de overheid de huizenmarkt niet langer overeind probeerde te houden. De plots toegenomen malaise op de huizenmarkt in de VS onderstreept het moeizame herstel van de grootste economie ter wereld. Aan de huidige recessie ging ook een wegzakken van de huizenmarkt vooraf. Consumenten laten hun bestedingen in grote mate afhangen van de waarde van hun woning. Een van de centrale bankiers van de VS, Charles Evans van de Federal Bank of Chicago, zei dat het economisch herstel „ongewoon bescheiden” blijkt en dat „het duidelijk is dat we er nog niet zijn”.

Forse toename van de winst voor Rabobank

Door een onzer redacteuren

Utrecht. Rabobank heeft de winst in het eerste half jaar van 2010 fors zien toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de bank gisteren bekendgemaakt. In totaal boekte de bank bijna 1,7 miljard euro winst, een stijging van 26 procent. Alle onderdelen van het concern droegen in positieve zin bij aan de stijging, behalve vastgoed. Daar daalde de winst van 68 miljoen in het eerste half jaar van 2009 naar 66 miljoen euro nu. Rabobank verwacht dat het economisch herstel dat eind 2009 inzette de eerste maanden van 2010 aanhoudt. De bank reserveerde daarom slechts 569 miljoen euro voor slechte leningen, tegenover 1,1 miljard dezelfde periode vorig jaar. Bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank zei in een toelichting op de cijfers dat burgers en bedrijven nog terughoudend zijn in het aangaan van leningen.

SNS wil steun nog niet volledig aflossen

Door een onzer redacteuren

Utrecht. Door een terugval in winstgevendheid is SNS Reaal nog niet toe aan het volledig aflossen van de eind 2008 ontvangen kapitaalinjectie door de Nederlandse staat. In het tweede kwartaal leed het bank- en verzekeringsconcern uit Utrecht een nettoverlies van 13 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein van Voorst zei gisteren bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal en het eerste half jaar van 2010 dat er op dit moment niet met het het ministerie van Financiën wordt gesproken over het aflossen van de resterende schuld van 565 miljoen euro. Vorig najaar betaalde SNS ongeveer een kwart terug van de 750 miljoen aan ontvangen staatssteun.

Laagopgeleide voelt zich ongezonder

Den Haag. Het niveau van een beroep heeft invloed op hoe gezond mensen zich voelen. Mensen met een beroep van lager niveau, zoals winkelbediende, glazenwasser of vrachtwagenchauffeur, voelen zich ongezonder dan mensen met een beroep op hoger niveau. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren presenteerde. Bijna een op de vijf mensen met een beroep op elementair of lager niveau ervaart de eigen gezondheid als minder goed, aldus het CBS. Voor mensen met een beroep van hoger of wetenschappelijk niveau, zoals docenten, bedrijfsleiders en artsen, geldt dit voor een op de tien. Mensen zonder vaste baan voelen zich nog ongezonder. Onder werklozen is het aandeel dat zich ongezond voelt twee keer zo hoog als onder werkenden. (ANP)

Trager herstel treft luchtvaartsector

Genève. De vraag naar passagiers- en vrachtvervoer in de internationale luchtvaart vertraagde in de maand juli. Dat bleek gisteren uit cijfers die de internationale luchtvaartorganisatie IATA publiceerde. Vergeleken met juli vorig jaar steeg de vraag naar tickets met 9,2 procent. Naar vrachtvervoer was 22,7 procent meer vraag. Maar in juni was er nog sprake van een toename van het passagiersvervoer met 11,6 procent en vrachtvervoer met 26,6 procent. „De aanhoudend vraag blijft, maar het herstel van de luchtvaartsector is een nieuwe, tragere fase ingegaan”, zo meldde de organisatie. IATA constateerde voornamelijk in Europa en de Verenigde Staten een fragiel consumentenvertrouwen door problemen met werkloosheid. (ANP)