'Doden Mexico waren illegalen op reis naar VS'

De 72 doden die deze week in een boerderij in de Mexicaanse kusstaat Tamaulipas zijn gevonden, zijn waarschijnlijk illegalen uit Midden- en Zuid-Amerika. Dat heeft de gevluchte Ecuadoriaanse illegaal die Mexicaanse mariniers alarmeerde, gisteren tijdens een verhoor gezegd, aldus een woordvoerder van de marine.

De arbeidsmigranten zouden afkomstig zijn geweest uit onder meer Brazilië, Ecuador, El Salvador en Honduras. De 54 mannen en veertien vrouwen waren op doortocht naar de VS, toen ze werden ontvoerd door leden van het drugskartel Los Zetas. Deze bende is opgericht door gedeserteerde elitetroepen uit het Mexicaanse leger en beheerst de smokkelroutes langs vrijwel de gehele oostkust van Mexico.

De gevluchte Ecuadoriaanse illegaal, met een kogelwond in zijn nek, bereikte dinsdag een post van mariniers langs de weg. Op zijn aanwijzingen gingen zij naar de boerderij in San Fernando, op honderdzestig kilometer van de Amerikaanse grens. Er ontstond een vuurgevecht waarbij drie bendeleden en een marinier omkwamen. De stoffelijke overschotten lagen deels opgestapeld in een vertrek in de boerderij.

Als de getuigenis klopt, is dit het gruwelijkste voorbeeld van het geweld tegen illegalen uit Midden- en Zuid-Amerika in Mexico. De arbeidsmigranten, die doorgaans veel geld bij zich dragen voor hun doorreis, worden vaker beroofd en mishandeld. Ook worden ze ontvoerd door bendes om familieleden in de VS of in hun thuisland af te persen.

Volgens een recent onderzoek van de Nationale Mensenrechten Commissie worden in Mexico per maand ongeveer 1.600 migranten gekidnapt. De regering heeft bevestigd dat zeker zeven drugskartels betrokken zijn geweest bij dergelijke ontvoeringen.

Consulaten van Brazilië, Ecuador, El Salvador en Honduras konden vooralsnog niet bevestigen of mensen onder de 72 doden als vermist waren opgegeven. Onduidelijk is nog of de groep gelijktijdig is vermoord of niet. Volgens een anonieme regeringsfunctionaris zijn de 72 mensen recent omgebracht. (AP, Reuters)