'Bloed van Franse voetballers verdacht'

Bij voetballers die in 1998 met Frankrijk het WK wonnen, zijn destijds verdachte bloedwaarden gevonden. Dat onthulde dokter Jean-Pierre Paclet gisteren in de krant Le Parisien. De arts was tussen 2004 en 2008 betrokken bij de ploeg.

„Bloedtests brachten bij diverse spelers afwijkingen aan het licht, vlak voor het WK”, zegt Paclet in Le Parisien. „Je kunt grote argwaan hebben als je kijkt naar de clubs waar de voetballers destijds actief waren. Het was algemeen bekend dat er in die tijd bij Juventus dubieuze praktijken aan de gang waren.” Sterspeler Zinedine Zidane en Didier Deschamps kwamen toen uit voor de Italiaanse club. Paclet benadrukt wel dat er geen bewijs was voor dopegebruik: „Een hoge hematocrietwaarde betekent niet meteen dat ze epo hebben gebruikt.”

Jean-Marcel Ferret, teamarts van Frankrijk tijdens het gewonnen WK, ontkent in dezelfde krant alles. „Twee afwijkingen in bloedwaarden kwamen door vermoeidheid na een zware competitie.” Laurent Blanc, de huidige bondscoach, maakte deel uit van de kampioenenploeg. Hij doet de beschuldigingen af als „leugenachtig”.

Blanc maakte vanmorgen zijn selectie bekend voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012 tegen Wit-Rusland en Bosnië-Herzegovina, volgende week. Bij de 21 geselecteerden zitten negen spelers die deel uitmaakten van de Franse selectie voor het WK in Zuid-Afrika. Opvallende afwezigen – naast de geschorste Franck Ribéry, Jérémy Toulalan en Patrice Evra – zijn verdedigers William Gallas en Eric Abidal. (ANP)