Bemiddeling Carter in Noord-Korea

De vroegere Amerikaanse president Jimmy Carter is gisteren in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang aangekomen om een gevangen Amerikaan vrij te krijgen.

Carter, Nobelprijswinnaar in 2002, kreeg een hartelijke ontvangst, inclusief saluutschoten. Tijdens zijn „humanitaire” missie, zoals de Amerikanen het bezoek noemen, zal Carter de vrijlating bepleiten van Aijalon Mahli Gomes (31). Deze was in januari van dit jaar opgepakt toen hij als religieus activist probeerde vanuit China Noord-Korea binnen te komen. Hij werd veroordeeld tot acht jaar strafkamp en zou vorige maand een zelfmoordpoging hebben gedaan.

Carter is de tweede voormalige Amerikaanse president die Noord-Korea bezoekt. Vorig jaar slaagde Bill Clinton erin twee Amerikaanse journalisten vrij te krijgen die door Noord-Korea waren opgepakt toen zij een reportage maakten in het grensgebied met China. Terwijl Clinton bemiddelde namens de Amerikaanse regering, heeft het bezoek van Carter een privé-karakter. Niettemin biedt de reis volgens analisten ook mogelijkheden voor informeel diplomatiek contact tussen de twee landen. Met de vrijlating en terugkeer van Gomes zou de relatie tussen Noord-Korea en de VS weer wat kunnen verbeteren. Op het Koreaanse schiereiland zijn de spanningen opgelopen na het zinken van het Zuid-Koreaanse marineschip, de Cheonan, in maart. Volgens een internationaal onderzoek had Noord-Korea het schip met een torpedo beschoten.

(BBC, AP, Reuters)