België aarzelt over top migratie in Frankrijk

België is als voorzitter van de Europese Unie uitgenodigd voor de conferentie die Frankrijk organiseert over migratie. Maar de Belgen hebben geen zin om meegesleept te worden in de harde aanpak van de Fransen met betrekking tot de Roma.

De Franse minister voor Migratie Eric Besson organiseert op 6 september een diner, waarvoor onder anderen zijn Canadese collega is uitgenodigd, net als de ministers van EU-landen die veel met migratie worden geconfronteerd, zoals Spanje en Italië. Ook België mag als EU-voorzitter aanschuiven aan tafel. Maar de bevoegde staatssecretaris, Melchior Wathelet, weet nog niet of hij in de Thalys richting Parijs stapt op 6 september.

De Italiaanse minister Roberto Maroni, van de xenofobe Lega Nord, verklapte immers in een krant dat er ook over de Roma zal worden gesproken. De Europese Commissie heeft al gezegd dat ze toekijkt of de harde aanpak van de Roma in Frankrijk strookt met de EU-regels.

Officieel twijfelt Wathelet omdat Roma niet zijn bevoegdheid zijn, maar volgens De Standaard heeft België geen zin om een soort ‘certificaat van goedkeuring’ te geven aan het Franse beleid door het diner bij te wonen.