BAM boekt meer winst met lagere omzet

Bouwbedrijf BAM heeft het afgelopen half jaar met een lagere omzet meer winst behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Alleen de divisie vastgoed leed opnieuw een miljoenenverlies. Dat blijkt uit de cijfers over de eerste helft van 2010 die BAM vandaag bekendmaakte.

De omzet daalde het afgelopen half jaar met ongeveer 15 procent in vergelijking met de eerste helft van 2009. Toen bedroeg de omzet 4 miljard euro. Nu kwam die uit op 3,4 miljard euro. Het omzetverlies komt vooral door veel minder omzet bij woningbouw en vastgoed, zoals kantoren. De winst van BAM steeg naar 50,6 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was de winst 41,9 miljoen euro.

De divisie vastgoed leed een verlies van 20,4 miljoen euro voor belastingen. Dat is wel minder dan het verlies van 36,8 miljoen euro in de eerste helft van 2009. De woningmarkt is volgens het bouwbedrijf wel op een laag niveau gestabiliseerd. Maar verder herstel van de markt voorziet BAM niet op korte termijn door de onzekerheid bij consumenten, onder meer over de hypotheekrenteaftrek.

In de eerste helft van 2010 verkocht BAM 1.227 woningen. Dat was wel iets meer dan de eerste helft van 2009, toen het bedrijf 715 woningen uit eigen projecten verkocht. De onverkochte en niet verhuurde voorraad vastgoed van BAM bedraagt 96 woningen en circa 4.000 vierkante meter commercieel vastgoed.

De orderportefeuille groeide naar 12,4 miljard. Vooral de divisie infra haalde meer werk binnen, zoals het publiek-private project van de verbreding van de A12. Het afgelopen half jaar verwierf BAM vier publiek-private projecten. BAM verwacht dit jaar een omzet van 8 miljard. Door de onzekere marktomstandigheden geeft het bedrijf geen winstverwachting.

De cijfers van BAM werden op de beurs goed ontvangen. Het aandeel stond rond het middaguur op 3,84, bijna 6 procent hoger dan de slotkoers van gisteren.