Autobom in Delft lijkt werk crimineel circuit

De auto in Delft waaronder gisteren een bom werd aangetroffen is van Piet P. Dat meldt De Telegraaf, die hem als „beruchte crimineel” typeert. De krant schrijft dat de dader volgens ingewijden banden had met maffiabaas Klaas Bruinsma, die in 1991 werd geliquideerd. De politie doet uit privacyoverwegingen geen uitspraken over de betrokkenen.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft gistermiddag, aldus een persbericht van de politie, een „verdacht pakketje” verwijderd dat bevestigd was onder een auto die geparkeerd stond op de Syriësingel in de Delftse wijk Tanthof. Bij het verwijderen van het explosief werd een groot deel van de wijk afgezet en het tramverkeer stilgelegd. 22 omliggende woningen werden ontruimd. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de inhoud van het pakketje.

Volgens De Telegraaf is de bom gisterochtend vroeg geplaatst onder de auto van de 46-jarige P., voor het rijtjeshuis van de Delftenaar. Begin 2008 werd onder de auto van P. ook al eens een explosief aangetroffen. Nu zou de Delftenaar doelwit zijn omdat hij een partij cocaïne niet heeft betaald. Bronnen zeggen dat P. naar het buitenland is gevlucht.

In Delft is al jaren een ondergrondse strijd aan de gang tussen criminelen, die zich voornamelijk bezighouden met drugshandel. De stad werd getroffen door meerdere aanslagen en liquidaties. Begin 2008 ontplofte op de oprit naar de A13 een auto. In maart van dat jaar vond een ontploffing plaats in een Delftse kroeg. P. zou eerder betrokken zijn geweest bij een afranseling in het beruchte café. P. is familie van een drugshandelaar die een lange gevangenisstraf uitzat voor moord.