Ajax verder met dank aan spitsenduo

Ajax plaatst zich na een zege op Dinamo Kiev voor de Champions League.

Suarez zorgt met een doelpunt vlak voor rust voor de ommekeer.

Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui verschaften Ajax én zichzelf toegang tot de Champions League. Het nieuwe spitsenkoppel snakte net als de Amsterdamse voetbalclub naar een plaats op het hoogste Europese podium. Bij een nieuwe vroegtijdige uitschakeling dreigden de wegen van Suarez en Ajax te scheiden. Maar de beide aanvallers boden met twee doelpunten gisteravond in de Amsterdam Arena tegen Dinamo Kiev uitkomst. Een late tegentreffer van Andrei Sjevtsjenko uit een strafschop bracht de zege niet meer in gevaar. Na de 1-1 van vorige week was de 2-1-overwinning voldoende voor een plaats in het hoofdtoernooi.

Ajax loot vandaag met 31 andere Europese clubs – onder wie FC Twente – mee voor de groepsfase in de Champions League. Zowel sportief als financieel was het voor de vice-kampioen van Nederland van essentieel belang dat deelname aan het belangrijkste Europese clubtoernooi werd afgedwongen. Ajax kwam in het seizoen 2005/2006 voor het laatst in actie in de groepsfase van de Champions League. Sindsdien werd de club in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door Kopenhagen (2006) en Slavia Praag (2007).

In aanloop naar de dubbele ontmoeting met Dinamo Kiev sprak trainer Martin Jol van „de zwaarst mogelijke loting”. Ajax bleef tijdens de heenwedstrijd in Oekraïne zonder al te veel moeite overeind door gelijk te spelen. Sterker nog, de ploeg had kunnen winnen. Tegen tien man van Dinamo Kiev gaf Ajax in de slotfase met een 1-0-voorsprong op kinderlijke wijze de gelijkmaker cadeau. „Dat mag niet gebeuren op dit niveau”, zo luidde de logische conclusie binnen de selectie van Ajax.

Voor de return in een uitverkochte Amsterdam Arena nam de bravoure van Ajax bewust en onbewust toe. International Demy de Zeeuw stelde dat Ajax het aan zijn stand verplicht is om Champions League te spelen. „Ajax en de Champions League horen bij elkaar”, zei de Nederlandse international. „Ajax hoort in dit toernooi. Zo’n grote club, met zo’n mooie historie: het is Ajax onwaardig om er niet bij te zijn.”

Jol gaf in de verdediging de voorkeur aan Toby Alderweireld boven Oleguer omdat de Belgische voetballer beter zou kunnen opbouwen dan de Spaanse routinier. Daarmee wilde de coach van Ajax aangeven dat hij vooral een tegenstander verwachtte die op de counter zou loeren. Ajax zou voor eigen publiek volgens de aloude huisstijl direct op zoek naar de openingstreffer gaan. Maar niets was minder waar. Dinamo Kiev had Ajax in de beginfase volledig in de tang.

Ajax mocht van geluk spreken dat Dinamo Kiev in de eerste helft zeer slordig met een aantal opgelegde mogelijkheden omsprong. Oleg Goesev kreeg in de negende en de twintigste minuut enorme kansen tegen de wankele verdediging van Ajax. Het leek slechts wachten op de openingtreffer van Dinamo Kiev. Maar toen Andrei Jarmolenko in de 34ste voor een half leeg doel tegen keeper Maarten Stekelenburg schoot, sloeg de frustratie toe bij de ploeg van coach Valeri Gazajev. Twee minuten later kreeg Mounir El Hamdaoui de kans om de wedstrijd open te breken. De spits van Ajax schoot te slap in.

Het was zo’n avond voor Ajax waar het moest wachten op een bevlieging van Suarez. De spits, die op het WK in Zuid-Afrika bewees van wereldklasse te zijn, zette de wedstrijd in de 43ste minuut op zijn kop. De Zuid-Amerikaan pikte een afgeslagen vrije bal van Jan Vertonghen handig op, maakte een korte actie in het strafschopgebied en schoot vanuit een moeilijke hoek met links raak. De aanvoerder van Ajax zorgde met zijn belangrijke doelpunt voor de ommekeer.

In de tweede helft kon Ajax wel het spel spelen dat Jol voor ogen had. Onder leiding van Suarez ging de ploeg op zoek naar een beslissing. Het was uitgerekend de verguisde miljoenenaankoop Miralem Sulejmani die een kwartier voor tijd een afgemeten voorzet gaf op de scorende El Hamdaoui. Dinamo Kiev kwam via een benutte strafschop van Sjevtsjenko nog terug, maar kon het feestje van Suarez, El Hamdaoui en Ajax niet meer bederven.

    • Koen Greven