Ajax bevrijdt zich van een jarenlange frustratie

Mounir El Hamdaoui, tweede van links, viert met zijn medespelers het tweede doelpunt van Ajax. Foto Bas Czerwinski 25-08-2010, Amsterdam. Ajax - Dynamo Kiev. Mounir El Hamdaoui, tweede van links onder, viert zijn doelpunt met medespelers Foto Bas Czerwinski

Ajax 2 Dinamo Kiev 1

Ruststand 1-0. 43. Suarez 1-0, 75. El Hamdaoui 2-0, 84. Sjevtsjenko 2-1. Scheidsrechter: Mallenco (Spa). Toeschouwers: 50.249.

Tegen middernacht verzorgden verschillende spelers van Ajax vanaf het Arena-parkeerdek nog een balkonscène voor enkele honderden dolenthousiaste supporters die hun helden in de regen luid toejuichten. De euforie over het bereiken van de groepsfase in de Champions League ten koste van Dinamo Kiev kende geen grenzen. Kort na de wedstrijd had trainer Martin Jol de microfoon gepakt om de vijftigduizend fans te bedanken voor hun steun. Directie- en bestuursleden omhelsden elkaar op het veld op emotionele wijze.

De overwinning op Dinamo Kiev had een grotere betekenis dan alleen de plaatsing voor de groepsfase van de financieel lucratieve Champions League. Ajax leek gisteravond bevrijd van een jarenlange frustratie. Dat was in de periode vanaf 2005 waarin PSV, en zelfs de provincieclubs AZ en FC Twente, het trotse voetbalbolwerk in Amsterdam-Zuidoost te slim af waren. Een tijdperk waarin de bekende bravoure en arrogantie die Ajax uitstraalt, ridicuul overkwam. De club met de hoogste begroting van de eredivisie was eigenlijk het lachertje van het Nederlandse voetbal.

Sportief succes bleef uit, ondanks forse investeringen in nieuwe spelers. Zoals 16,25 miljoen euro voor Miralem Sulejmani. Voor hem is nu belangstelling uit Rusland. Jol geeft de Serviër geen basisplaats „omdat het moeilijk werken is met iemand die weg wil”. Oud-bondscoach Marco van Basten kreeg op technisch gebied alle vrijheid van handelen. Daarmee werd de club bijna de afgrond in gedreven, want de 35 miljoen euro die hij uitgaf verdween (voorlopig) in een bodemloze put. Het negatieve bedrijfsresultaat hing en hangt als een molensteen om de nek van de directieleden.

Om het tij te keren kreeg trainer Jol vorig jaar carte blanche. Daarvoor heeft de club een hoop beleidsmatige concessies gedaan. Jol verzamelde een netwerk van mensen om zich heen, inclusief een spelersmakelaar. De trainer heeft zich opnieuw bewezen als vakman. In de eerste helft van het vorige seizoen oogde Ajax als los zand en leunde het team te veel op de bevliegingen van Luis Suárez. Vanaf de winterstop werd Ajax homogener. De inhaalrace op koploper FC Twente mislukte op het nippertje. Jol geeft Ajax in elk geval voor de korte termijn weer uitstraling. Onder meer met aanvallend voetbal en veel doelpunten. „Ik heb tegen Kiev met dichtgeknepen billen op de bank gezeten, maar ik kan nu concluderen dat we een groot aantal doelstellingen hebben gehaald”, constateerde hij gisteravond tevreden.

De aanloop naar de voorronden van de Champions League stelde Jol voor problemen, door spelers die laat of vermoeid terugkwamen van het WK. Suárez toonde zich een waardige prof en stelde zich snel weer beschikbaar. De koning van de fopduik groeit langzaam naar de status van wereldvoetballer. Het is moeilijk te verklaren waarom de topclubs zich (nog) niet voor de Uruguayaan hebben gemeld. Er doen zelfs geen geruchten de ronde over enige interesse. Suárez heeft bij het WK bewezen ook op het hoogste niveau een plaag te zijn voor elke verdediger. Of Ajax houdt vast aan een astronomische afkoopsom, die de gerenommeerde Europese clubs in deze crisistijd niet kunnen betalen, of de toonaangevende makelaars kunnen aan hem niet voldoende verdienen.

Een eventueel vertrek van Suárez levert Ajax veel geld op, maar sportief is het een aderlating. Daarbij moet worden aangetekend dat Ajax met alleen de inkomsten van de Champions League financieel nog niet volledig uit de zorgen is. AZ verdiende vorig seizoen ruim 16,2 miljoen euro op het hoogste Europese podium voor clubs, ondanks de laatste plaats in de groep. Maar de inkomsten uit de marketpool, die door de recessie lager zijn dan andere jaren, moeten nu worden gedeeld met FC Twente. Uit dat potje met opbrengsten van onder meer tv-gelden kreeg AZ vorig jaar 7,5 miljoen euro. De rest van het bedrag was voornamelijk startgeld. Hiervan moet de club wel alle kosten nog aftrekken. „Iedereen praat elkaar na over 13 miljoen euro aan zekere inkomsten, maar dat bedrag klopt niet”, aldus financieel specialist Jeroen Slop van Ajax.

Het team van Jol werd in de eerste helft door Dinamo Kiev onder druk gezet. De Oekraïense ploeg, die zich twaalf van de dertien keer plaatste in de voorronden en vrijwel altijd deelnam aan de Champions League, had zeker het eerste half uur een heel andere spelopvatting dan vorige week in eigen stadion. Plotseling werd duidelijk hoeveel kwaliteit het elftal van de sluwe aanvaller Andrei Sjevtsjenko herbergt. Ajax had het zwaar, maar bleef overeind door sterk defensief spel in de verdediging en op het middenveld. En zeker ook dankzij een paar fraaie reddingen van doelman Maarten Stekelenburg. Alleen Urby Emanuelson was een dissonant. Toch kwam Ajax kort voor rust op een voorsprong. Na een vrije trap van Jan Vertonghen draaide Suárez voor het doel van keeper Maxim Koval om zijn as en schoot de bal uit een moeilijke hoek in het net.

Na rust kon Kiev niet zoveel druk meer zetten. Een voortreffelijke aanval van Ajax leidde de 2-0 in. Een pass van Siem de Jong werd opgepakt door invaller Sulejmani, die de bal voor het doel schoof waar Mounir El Hamdaoui op de goede plek stond. Sjevtsjenko mocht in de slotfase nog een strafschop nemen (2-1), maar er restte te weinig tijd voor Kiev om op gelijke hoogte te komen. „Ik ben momenteel de gelukkigste man van de wereld”, kenschetste Vertonghen in een paar woorden de blijdschap bij Ajax.

    • Erik Oudshoorn