ABN Amro diep in de rode cijfers

Staatsbank ABN Amro heeft in de eerste helft van 2010 een verlies geleden van 968 miljoen euro. De schade werd vooral veroorzaakt door de kosten van het samenvoegen van ABN Amro en Fortis Nederland.

Dit maakte de Amsterdamse bank vanmorgen bekend. Dat de nieuwe fusiebank een verlies zou boeken was verwacht. ABN Amro had al aangekondigd dat de separatie- en integratiekosten in het tweede kwartaal de bank een verliespost zouden opleveren. Het gaat vooral om een boekverlies op de door de Europese commissie afgedwongen verkoop van enkele regionale kantoren voor zakelijk banken en dochter HBU aan Deutsche Bank. Ook moest ABN Amro een voorziening nemen voor de krimp van het personeelsbestand en de huisvesting die het gevolg zijn van de samenvoeging van de bank en Fortis Bank Nederland.

Zonder deze enorme eenmalige kosten van netto 1,29 miljard euro zou de winst van ABN Amro zijn uitgekomen op 325 miljoen euro, een stijging van 57 procent vergeleken met de 207 miljoen euro in de eerste helft van 2009.

ABN Amro en Fortis Nederland werden eind 2008 genationaliseerd, omdat zij door de kredietcrisis in grote moeilijkheden waren geraakt. De staat is nu volledig eigenaar. Topman Gerrit Zalm verwacht dat de overheid zich zal terugtrekken tussen 2013 en 2015.

De samenvoeging zal in de tweede helft van 2010 nog eens een kostenpost van 400 miljoen opleveren, en eenzelfde bedrag zal in 2011 in de boeken verschijnen. De nieuwe bank hoopt vervolgens dat de samenvoeging ruim 1 miljard euro per jaar zal opleveren aan kostenbesparingen.

De stijging van de onderliggende winst kwam door de hogere rentebaten en de lagere toevoeging aan de stroppenpot, de voorzieningen voor tegenslagen zoals klanten die leningen niet terugbetalen. Deze daalde in de eerste helft met 55 procent tot 348 miljoen euro. Zalm zei vanmorgen dat de daling „de eerste tekenen van verbetering van de Nederlandse economie weerspiegelt”. Hij voegde daaraan toe dat ABN Amro verwacht dat de voorzieningen in de tweede helft van 2010 weer stijgen. „Wij blijven voorzichtig. De signalen uit de economie zijn tegenstrijdig. Ik verwacht geen ‘double dip’, maar zie wel een periode van lage economische groei”, aldus de voormalige minister van Financiën.

De kosten van de bank stegen door een grote toevoeging van 265 miljoen aan de juridische voorzieningen. ABN Amro wilde niet zeggen voor welke zaken deze kosten apart gezet zijn, behalve dat het alleen buitenlandse zaken betreft.