Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Ferry Stoop bericht vanuit het rampgebied in Pakistan. Verder: de spaarrente schommelt rond de 2 procent, maar de overheid gaat er nog steeds van uit dat de spaarder 4 procent rendement maakt. Daarover wordt vermogensrendementsheffing betaald. Tel daar de inflatie bij op en op elke spaarrekening wordt verlies gemaakt. Is dat wel eerlijk?Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. In de serie bijzondere reportages die Netwerk uitzond in de veertien jaar van zijn bestaan: een demonstratie in Hebron, twee jaar geleden. Israëlische vredesactivisten komen in de bezette stad op de Westelijke Jordaanoever in aanvaring met Joodse kolonisten. De reportageploeg stond er middenin. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Emile Roemer is te gast, naar aanleiding van zijn artikel vandaag op de opiniepagina van deze krant. En aandacht voor het proces tegen de Rotterdamse politieman die voor de Marokkaanse geheime dienst zou hebben gewerkt.Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Terzake: Stalin is terug. Reporter John Sweeney reisde door de voormalige Sovjet-Unie om meer te weten te komen over de recente rehabilitatie van Jozef Stalin. De in 1953 overleden communistische dictator, die verantwoordelijk was voor de dood van ongeveer 25 miljoen mensen, is voor vele Russen nog steeds een held. Op last van president Poetin mag over Stalin sinds enige jaren alleen nog positief geschreven worden – ook in geschiedenis- en schoolboeken. Canvas, 20.00-20.45u.

Spraakmakende zaken. Elk jaar moeten 1.200 mensen naar het ziekenhuis na het slikken van partydrug ghb. Het spul is eenvoudig zelf te maken, zwaar verslavend en kan bij een geringe overdosis dodelijk zijn. Ook het afkicken is levensgevaarlijk. Hulpverleners en medici pleiten voor een veel betere voorlichting over ghb en meer terugvalpreventie. Paul Rosenmöller praat met een verslaafde, met Nathalie Dekker van het Trimbos Instituut en met verslavingsarts Rama Kamal. Ned.2, 21.20-21.53u.

The Great British Waste Menu. Ook in het Verenigd Koninkrijk worden elk jaar tonnen voedsel waar niets aan mankeert weggegooid, door alle schakels in de voedselketen: telers, boeren, winkelbedrijven, huishoudens. Vier koks gaan de uitdaging aan om een diner voor zestig vips te koken van voedsel dat bestemd was voor de vuilnisbelt. Met de bedoeling om mensen bewust te maken van de onrustbarende verspilling van voedsel. BBC 1, 21.30-23.00u.

documentaire

Strände der Sixties: Daytona Beach. Derde deel van serie over legendarische stranden in de jaren 60. Op het vier kilometer lange strand van Daytona Beach wordt niet alleen gezwommen en in de zon gelegen. Het is vooral de plek waar liefhebbers van snelle auto’s met hun bezit pronken. En het is het middelpunt van Bike Week, als motorliefhebbers er feesten en strandraces houden.Arte, 19.30-20.15u.

Mountain Gorilla. Eerste aflevering van driedelige serie over de laatste berggorilla’s in Afrika. In dit deel daalt de grootste gorillafamilie, onder leiding van zilverrug Cantsbee, de berg af om op zoek te gaan naar jonge bamboescheuten. Aan de andere kant van de Rwandese vulkaan is een jonge gorilla verlaten door haar moeder. Het jong richt zich op haar vader, maar kan hij die taak aan? En in Oeganda vindt een 15-jarig mannetje dat de tijd is gekomen om op eigen benen te staan. BBC 2, 20.00-21.00u.

Abenteuer Wissen. Populair-wetenschappelijke serie documentaires. Vanavond over de aardappel. In twintig jaar is de productie ervan verdubbeld. Vooral China verbouwt steeds meer. Maar met het succes van de knol neemt ook het risico van een catastrofe toe: als het gewas getroffen zou worden door een ziekte en de oogst zou mislukken dan ontstaat er een wereldwijd voedseltekort. Wetenschappers zijn bezig om met gentechniek soorten te ontwikkelen die chemische producten leveren, en in Peru – de bakermat van de aardappel – zijn inmiddels 700 verschillende in de natuur voorkomende soorten verzameld.ZDF, 22.15-22.45u.

amusement

Reggie Perrin. Komische serie. Reggie Perrin (Martin Clunes) werkt al tien jaar voor Groomtech, een bedrijf in producten voor de lichaamsverzorging van mannen. Zijn vrouw Nicola (Fay Ripley) heeft ook een drukke baan en ze spreken elkaar nauwelijks meer. Dan krijgt Reggie een nieuwe collega: de aantrekkelijke Jasmine (Lucy Liemann).BBC 1, 23.45-0.15u.

sport

Voetbal: Ajax - Dinamo Kiev. Verslag van de terugwedstrijd in de voorronde van de Champions League. Met voor-, tussen- en nabeschouwingen.Ned.3, 20.25-22.55u.

radio

Zomeravondconcert. Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons, met Ferruccio Furlanetto, bas, spelen van Bartók Muziek voor snaarinstrumenten, slagwerk en celesta, van Moesorgski Liederen en dansen van de dood en van Stravinsky de Suite De Vuurvogel. Radio 4, 20.02-23.00u.

Radio 6 live. Tweede uitzending met opnamen van vooral zangeressen op het Afrikafestival in Hertme. Radio 6, 22.02-0.00u.