Verkoop huizen in Amerika daalt drastisch in juli

De Amerikaanse huizenmarkt heeft vorige maand een onverwacht grote klap gekregen. Het aantal verkochte bestaande woningen daalde met ruim 25 procent.

Het was de eerste maand dat de overheid de huizenmarkt niet langer overeind probeerde te houden.

De plots toegenomen malaise op de huizenmarkt in de VS onderstreept het moeizame herstel van de grootste economie ter wereld. Aan de huidige recessie ging ook een wegzakken van de huizenmarkt vooraf. Consumenten laten hun bestedingen in grote mate afhangen van de waarde van hun woning.

Een van de centralebankiers van de VS, Charles Evans van de Federal Bank of Chicago, zei gisteren dat het economisch herstel „ongewoon bescheiden” blijkt en dat „het duidelijk is dat we er nog niet zijn”. Wall Street reageerde negatief op de onverwacht negatieve huizencijfers en Evans’ uitlatingen.

De dalende verkoop heeft betrekking op de maand juli ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vorige maand liep een belastingvoordeel van 8.000 dollar voor de koper af en economen en analisten zagen daarom dalende cijfers aankomen. De daadwerkelijke daling was alleen twee keer zo groot als was verwacht.

Extra pijnlijk was dat de neergang plaatsvond in juli, normaal een van de beste maanden van het jaar voor de verkoop van huizen. Ook zijn de Amerikaanse hypotheektarieven op het laagste niveau in decennia, wat de aankopen juist zou moeten stimuleren.

De cijfers werden bekendgemaakt door de makelaarsvereniging National Association of Realtors. „De vraag is of deze pauze een tijdelijke is of niet”, zegt hoofdeconoom Lawrence Yun namens de belangenorganisatie. Volgens Yun „zou het verkooptempo snel weer kunnen aantrekken” als het aantal banen zou toenemen. De Amerikaanse arbeidsmarkt is echter alweer enkele maanden aan het wegzakken en het aantal banen dat wordt geschrapt is ook groter dan eerst werd verwacht.

Ook ten opzichte van een maand eerder was de daling evident: vergeleken met juni daalde het aantal verkochte woningen met 27 procent. Van de woningen die nog wel verkocht werden, was bijna een kwart een zogeheten foreclosure-verkoop, waarbij de vorige eigenaar na problemen met de aflossing van de hypotheekschuld uit zijn huis is gezet.