Stedelijk verliest 26 kunstwerken

De Broere Foundation, eigenaar van de Monique Zajfen Collection, stopt zijn samenwerking met het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het Stedelijk verliest daardoor in één klap 26 kunstwerken, die door de stichting in langdurige bruikleen waren gegeven.

Directeur Ann Goldstein van het Stedelijk betreurt dat zij dit via de pers moest vernemen. „Het museum stelt er eer in om goede banden met verzamelaars en schenkers op te bouwen, op een manier die de belangen van kunstenaars en museum recht doet”. Vooral dat laatste was in de samenwerking met de Broere Foundation een probleem, zegt Goldstein. „De stichting kiest er steeds opnieuw voor om op een improductieve en onwaardige manier via de pers met het Stedelijk te communiceren.”

In maart dreigde de Broere Foundation de collectie al terug te trekken als het Stedelijk niet aan zijn verplichting zou voldoen om iedere twee jaar de door de Foundation geïnitieerde Europese kunstprijs The Vincent te organiseren. De laatste editie was in 2008, maar voor dit jaar stond nog geen uitreiking gepland.

Hans Broeren, voorzitter van de Monique Zajfen Collection, kreeg in april een brief van het Stedelijk waarin het liet weten met de prijs te willen stoppen. Het contract tussen de twee partijen loopt tot eind 2010, met een mogelijke verlenging tot 2020. Gisteren heeft de Broere Foundation aan het Stedelijk geschreven dat de samenwerking is beëindigd en de bruikleenovereenkomst wordt stopgezet.

Het afgelopen half jaar heeft een groep van vijftien Amsterdamse particulieren en instellingen een poging gedaan om The Vincent voor de stad te behouden. Het idee was dat de prijs beurtelings zou worden georganiseerd door het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, de Hermitage en het Stedelijk. Drie musea stonden open voor dat idee. Maar omdat het Stedelijk niet op het voorstel heeft gereageerd, gaat dat plan niet door.

De eerste drie edities werden georganiseerd door het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Vanaf 2006 verzorgde het Stedelijk twee uitreikingen. De Broere Foundation was over de organisatie daarvan ontevreden. In maart betichtte Hans Broeren het museum van een „dorpse mentaliteit” en een „amateuristische organisatie”.

De bruikleen omvat schilderijen van eigentijdse kunstenaars als Luc Tuymans, Marlene Dumas, Neo Rauch, Damien Hirst, Wilhelm Sasnal en Matthias Weischer.

Vrijdag in CS: interview met Stedelijk-directeur Ann Goldstein