SP-leider heeft zijn alternatief akkoord af

Een kabinet van PvdA, CDA, GroenLinks en SP zal niet gaan marchanderen met grondrechten, het gelijkheidsbeginsel en het anti-discriminatieverbod. Dat stelt SP-leider Emile Roemer vandaag in deze krant.

Roemer richt zich daarmee vooral op het CDA, dat volgens hem een centrum-linkse coalitie nooit een serieuze kans gaf, en benadrukt dat zijn partij en de christen-democraten belangrijke waarden als solidariteit en gelijkwaardigheid met elkaar delen.

De SP-leider heeft tijdens zijn vakantie een alternatief regeerakkoord geschreven voor een centrum-links kabinet. Zo’n kabinet zal volgens hem, in tegenstelling tot het minderheidskabinet van VVD en CDA waarover nu wordt onderhandeld, niet alleen een meerderheid hebben in zowel Eerste als Tweede kamer, maar ook een goede relatie onderhouden met de vakbeweging, voorzichtig zijn met bezuinigingen en een goede reputatie in het buitenland genieten.

PvdA, CDA en GroenLinks hebben het stuk ontvangen, maar of ze op de nieuwe avances van de SP ingaan, is hoogst onzeker. Toen Roemer twee weken geleden het alternatieve regeerakkoord aankondigde, zeiden PvdA en GroenLinks alleen bij echte onderhandelingen aan te willen sluiten.

Nieuw optimisme: pagina 7