SNS Reaal wil steun nog niet volledig aflossen

Door een terugval in winstgevendheid is SNS Reaal nog niet toe aan een volledige aflossing van de kapitaalinjectie die het bedrijf eind 2008 ontving van de Nederlandse staat. In het tweede kwartaal boekte het bank- en verzekeringsconcern uit Utrecht een nettoverlies van 13 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein van Voorst zei vanochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat er op dit moment niet met het ministerie van Financiën wordt gesproken over het aflossen van de resterende schuld van 565 miljoen euro. Vorig najaar betaalde SNS ongeveer een kwart terug van de 750 miljoen aan ontvangen staatssteun. Latenstein liet doorschemeren eerst te willen wachten op de uitkomst van de beroepsprocedure die de collega’s van ING hebben ingesteld bij de Europese Commissie over de strikte voorwaarden die Brussel aan hun staatssteun heeft opgelegd. „Tot die tijd kunnen we niets doen.” Ook verzekeraar Aegon is in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie voor de vorige week aangekondigde aflossing van de nog openstaande 2 miljard euro aan Den Haag.

Op kwartaalbasis dook SNS Reaal terug in de rode cijfers. Waar in het eerste kwartaal van dit jaar nog een winst van 42 miljoen euro werd geboekt leed het bedrijf in de maanden april-mei-juni een verlies van 13 miljoen. Dat ligt aan blijvende tegenvallers bij de vastgoedtak van het bedrijf.

Op de divisie Property Finance, in 2006 voor 840 miljoen euro overgenomen van ABN Amro, moest het concern opnieuw tientallen miljoenen afboeken: 68 miljoen om precies te zijn, waar vorig jaar al voor 55 miljoen werd afgewaardeerd. Het vastgoedbedrijf leed een verlies van 121 miljoen euro. Dat is volledig toe te rekenen aan de internationale vastgoedbezittingen, met name in Spanje en de Verenigde Staten. SNS is al sinds 2008 bezig om deze portefeuille af te stoten. Die operatie ligt volgens topman Latenstein „op schema”.

Zowel het bankbedrijf van SNS als de verzekeringstak zagen de winstgevendheid toenemen in de eerste zes maanden van dit jaar: 79 miljoen voor SNS Bank, 151 voor Reaal. De winst van verzekeringsdochter Zwitserleven viel terug van 31 miljoen euro vorig jaar, tot 11 miljoen nu.

Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld op de resultaten van SNS Reaal. Het aandeel van de bank-verzekeraar daalde ruim 9 procent in waarde, tot 3,55 euro rond het middaguur.