Senator McCain wint nominatie Arizona

Senator John McCain van de Amerikaanse staat Arizona heeft gisteren de Republikeinse nominatie gewonnen voor de Congresverkiezingen in november. De 73-jarige McCain, presidentskandidaat in 2008, versloeg bij de voorverkiezingen de conservatieve oud-radiopresentator J.D. Hayworth, die werd gesteund door de zogenoemde Tea Party-beweging.

Behalve in Arizona werden gisteren ook voorverkiezingen gehouden in de staten Alaska, Florida, Vermont en Oklahoma. Bij de tweejaarlijkse Congresverkiezingen in november kiezen Amerikanen de leden van het Huis van Afgevaardigden, eenderde van de leden in de Senaat en de gouverneurs. De Democraten dreigen hun meerderheid in beide kamers van het Congres te verliezen.

Volgens voorlopige tellingen van vanochtend had McCain in Arizona 56 procent van de stemmen en Hayworth 32 procent. Tijdens de verkiezingscampagne leek Hayworth nog een serieuze bedreiging voor McCain, die al vier termijnen senator is.

In het conservatieve klimaat in Arizona zocht McCain, die vroeger het imago van onafhankelijke Republikein koesterde, de rechtse kiezers op. Zo sprak McCain, voorheen voorstander van arbeidsmigratie, zich uit voor een omstreden illegalenwet in de grensstaat en het hek op de grens tussen de VS en Mexico. De Republikeinse gouverneur van Arizona, Jan Brewer, die het strenge wetsvoorstel ratificeerde, lijkt ook zeker van haar nominatie.

Bij de Congresverkiezingen in november neemt McCain het op tegen de Democratische genomineerde Rodney Glassman. Volgens peilingen maakt Glassman weinig kans om te winnen. (AP)