Prinses Snooki kan slecht tegen afwijzing

Mijn eerste kennismaking met Snooki was aan de late kant en vond plaats in een zeer onverwachte context. Maar ik bevind me in goed gezelschap, want ook president Obama, wiens kennis van de populaire cultuur werd overhoord in The View (de Amerikaanse Tafel van 5), zei geen idee te hebben wie Snooki was, ook al hadden zijn tekstschrijvers hem al maanden geleden grappen over haar in de mond gelegd.

Zo af en toe fiets ik eens langs alle zenders van mijn royale kabelpakket om te kijken of er iets veranderd is. Maandag bleek de Engelstalige versie van al-Jazeera verdwenen, om plaats te maken voor Russia Today. Ook dat is een internationale kloon van CNN met als doel de wereld op de hoogte te houden van het nieuws door de bril van een geopolitieke speler. De kijker wordt in uitstekend Amerikaans Engels bijgepraat over bosbranden, misoogsten en gasvoorraden in de voormalige Sovjet-Unie. Maar ook was er een item over Snooki, waaruit zo veel gedetailleerde kennis bleek over de Amerikaanse televisiecultuur, dat je je afvraagt waarom Poetin nog spionnen nodig zou hebben.

Mijn nieuwsgierigheid was in ieder geval gewekt en enig speurwerk op internet vulde snel de gaten in mijn actuele kennis. Snooki is een fenomeen, van wie de populariteit het belang van de realityserie Jersey Shore inmiddels verre overtreft. Ze heet eigenlijk Nicole Polizzi en is een van de acht adolescenten die door MTV werden geplaatst in een huis aan de toeristische kust van de staat New Jersey. Ze zitten daar niet opgesloten en feesten ook op en aan het strand. Een eventuele prooi wordt meegesleept naar hun gemeenschappelijke jacuzzi.

Het eerste seizoen van de serie werd al meerdere keren uitgezonden door MTV in Nederland, toevallig ook net deze week weer. De meeste bewoners zijn van Italiaanse afkomst. Het type van de gespierde macho met vetkuif en gouden ketting heet daar guido en Snooki is een guidette. Italiaanse belangengroepen haten die woorden wegens het versterken van stereotypen, maar Snooki gebruikt ze als geuzennaam.

Waarom werd niet het alfamannetje van Jersey Shore, een fitnessinstructeur die zichzelf ‘The Situation’ noemt, de onbetwiste ster, maar de vuilbekkende Snooki, op de website van het Nederlandse modeblad Grazia omschreven als „rondborstige suikerspin”?

Waarschijnlijk omdat ze zo ontroert in haar narcistische gretigheid. „De prinses van Poughkeepsie” is wanhopig op zoek naar mannen, maar die beantwoorden zelden aan haar ideaal. Dat feit definieert ze als een permanente afwijzing, en daar kan ze helemaal niet tegen. Inmiddels is ze een superster, die vriendschap heeft gesloten met Paris Hilton.