Portugees design en outlet

„Lissabon bloeit de afgelopen vijf jaar echt op.” Erik Lassche woont al bijna tien jaar in Lissabon en runt een onlinereclamebureau. „Oude wijkjes worden opgeknapt en er verschijnen steeds meer boetiekjes en hippe winkeltjes. Bairro Alto en Chiado zijn echte volkswijken die transformeren naar uitgaanswijken.”

De straatjes vormen een labyrint. Volgens Lassche vergelijkbaar met de Amsterdamse negen straatjes, maar dan meer underground. „Het begon met een sneakerstore. Nu vind je er veel kleine alternatieve kledingzaken. Ook merken als Nike en Eastpack hebben hier hun outlets, waar ze nieuwe dingen uitproberen.

„Je vindt hier ook de hipste kapper van Portugal, Facto, en een cupcakeswinkel. Veel winkels hebben een dubbele functie, zoals platenzaken waar je ook kunt borrelen.”

In Chiado vind je Fabrica @ Benetton , een outlet van het merk. „Op de bovenste verdieping is er veel probeerruimte voor kunst en design. ”

Erik Lassche tipt ook de Jimmy Style Shop, waar Portugees design wordt verkocht. „Kunstenaars kijken naar traditionele motieven en interpreteren dat op hun eigen manier. Je vindt er design voor een aardig prijsje: 15 tot 100 euro.”

Kom niet te vroeg, waarschuwt hij, de winkels gaan pas om een uur of twee open en blijven dat tot tien uur ’s avonds. Lassche: „Het is heerlijk om in de namiddag in de steegjes te verdwalen om vervolgens tot laat te blijven. Blijf vooral niet in de hoofdstraten, maar duik de steegjes in.”

De LX-factory is een oud industrieterrein, dat is omgetoverd tot een creatief punt. „Je vindt er hippe winkeltjes, clubs en bureautjes van jonge ondernemers. Leuk om een kijkje te nemen, je komt er makkelijk op de fiets.”

Broedplaats: fabrica-features-lisboa.blogspot.com

Voor Portugees design: jimmystyleshop.blogspot.com

winkels op oud industrieterrein: lxfactory.com