op nrcnext.nl

A cleaner picks up waste on the roadside of a jammed section of the Beijing-Zhangjiakou highway in Huailai, in north China's Hebei province, Tuesday, Aug. 24, 2010. The massive traffic jam that stretches for dozens of miles and hit its 10-day mark on Tuesday stems from road construction in Beijing that won't be finished until the middle of next month, an official said. (AP Photo/Alexander F. Yuan) AP

Sluitertijd van twee jaar

Een fascinerend aspect aan de kunst van fotograferen is de sluitertijd. Van de oudste foto ter wereld tot miljoenen amateurplaatjes op Flickr: ze tonen allemaal aan hoe je verrassende effecten kan krijgen door te experimenteren met de belichtingstijd. Eén extreem voorbeeld stamt uit de jaren negentig. Terwijl bouwvakkers aan een modern winkelcomplex op het Berlijnse Potsdamerplatz werkten, installeerde Michael Wesely daar een camera en stelde de sluitertijd in. Niet op een paar uur, maar op twee jáár. Welk resultaat levert dat op?

Negen dagen in de file

Hoewel de Chinese overheid veel nieuwe wegen bouwt, neemt de bezettingsgraad daarvan nog veel sneller toe. Dat schrijft de Britse omroep BBC in een opmerkelijk nieuwsbericht over een file van 100 kilometer, die negen dagen duurde. Het liep zo uit de hand door wegwerkzaamheden, een paar ongelukken en die bezettingsgraad. Inmiddels is de situatie ‘weer normaal’, volgens de Chinese staatstelevisie. De dagen daarvoor stonden voornamelijk vrachtwagens met de neus richting Peking te wachten. De chauffeurs konden eten of drinken kopen bij locals tegen woekerprijzen.

Sjieke privévliegtuigen

De Britse Magnum-fotograaf Martin Parr heeft op het Internationale Fotografiefestival van Brighton een bijzondere collectie van obscuur talent samengesteld. Een van hen is Nick Gleis. Hij fotografeerde de privévliegtuigen van Afrikaanse dictators en wat andere schimmige staatshoofden. Hij kan uit veiligheidsoverwegingen niet vertellen welke foto bij welke jet hoort, maar dat maakt voor de prachtige foto’s weinig uit. Die blijven fascinerend, of het vliegtuig nu van het staatshoofd van Kameroen of Congo is. De website van Nick Gleis is ook een bezoek waard: heerlijk jaren negentig.