Onvrede in CDA-fractie om formatieproces

Leden van de CDA-fractie hebben bij fractievoorzitter Verhagen gevraagd om meer informatie over de onderhandelingen met VVD en PVV. Zij vinden dat ze onvoldoende zicht hebben op de formatie. Dat bevestigen bronnen binnen de fractie.

Fractieleden, die gisteren vergaderden, zouden veel druk voelen vanuit een ongeruste achterban. Zij vragen zich af of het CDA straks wel „een goed verhaal” heeft over de noodzaak van samenwerking met de PVV van Geert Wilders, en wat deze samenwerking de partij ‘kost’. Fractievoorzitter Verhagen, die haast wil maken met de formatie, reageerde door te zeggen dat de fractie juist bij elke stap in het proces wordt betrokken, en dat hij alleen doet wat de fractie hem opdraagt. „Zij leveren mij juist informatie aan, dus de informatie hebben ze wel”, zei hij vanochtend.

Ab Klink, minister van Volksgezondheid en tijdens de formatie secondant van Verhagen, zou tijdens de vergadering begrip hebben geuit voor de wens om meer tijd te nemen voor het proces.

Juist om een scheiding van geesten in de fractie te voorkomen worden werkgroepjes van CDA-fractieleden nauw betrokken bij specifieke onderdelen van de onderhandelingen. Dat is heel anders dan vier jaar geleden, toen de fractie tijdens onderhandelingen met PvdA en ChristenUnie nauwelijks op de hoogte werd gehouden. Daar heeft Verhagen de fractieleden ook aan herinnerd. Desondanks vinden enkele fractieleden dat ze te weinig overzicht over de hele formatie hebben.

Over de voortgang van de formatie lopen de berichten uiteen. Informateur Ivo Opstelten had het voornemen uitgesproken eind deze week klaar te zijn. Maar over onder meer de bezuinigingen in de zorg zouden nog grote verschillen van mening bestaan. Berichten dat er bijna een akkoord is worden tegengesproken.

CDA-senator Van de Beeten vindt het politiek en moreel ondeugdelijk dat CDA, VVD en PVV hebben afgesproken elkaars mening over de islam te aanvaarden, zo meldt de NOS vandaag. Het CDA zou daar niet mee akoord zijn gegaan als het om een ander geloof ging, zegt Van de Beeten.