Minister: Turken wel inburgeren

Minister Eimert van Middelkoop (Integratie, ChristenUnie) gaat met de gemeenten Rotterdam en Vlaardingen in beroep tegen de uitspraken van de rechtbank in Rotterdam. Die oordeelde deze maand dat twee Turkse inwoners van deze gemeenten niet kunnen worden verplicht om in te burgeren.

De rechtbank stelde dat de inburgeringsverplichting voor Turken in strijd is met het Associatieverdrag dat in 1980 tussen Turkije en de Europese Unie werd gesloten. Volgens dat verdrag mag geen onderscheid worden gemaakt tussen Turken en EU-onderdanen. De inburgeringsplicht zou ook belemmerend zijn bij het vinden van werk.

De woordvoerster van de minister zegt dat inburgering Turkse inwoners juist een extra kans biedt om werk te vinden.

In Rotterdam wonen 2.500 ‘inburgeringsplichtige’ Turken. Zo’n 1.200 Turken volgen een inburgeringscursus. In Vlaardingen wonen 553 inburgeringsplichtige Turken.