LyondellBasell staakt Iraanse activiteiten onder druk van VS

Het chemieconcern LyondellBasell staakt onder druk van de Amerikaanse regering zijn activiteiten in Iran. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaans-Nederlandse concern bevestigd.

Naast Iran worden ook de activiteiten in Soedan en Syrië afgebouwd. In de drie landen houdt LyondellBasell zich bezig met de productie van plastic.

De Amerikaanse president Obama tekende vorige maand een wet waarbij de sancties tegen Iran worden aangescherpt in verband met het Iraanse nucleaire programma. De Verenigde Staten, de Europese Unie en de Verenigde Naties hebben de afgelopen jaren al een reeks sancties afgekondigd tegen Iran. Ze vrezen dat Teheran het verrijkingsprogramma heimelijk gebruikt om een nucleair wapen te ontwikkelen. Iran ontkent dat.

De nieuwe Amerikaanse sancties zijn onder andere bedoeld om de benzinetoevoer naar Iran zoveel mogelijk te verminderen. De nieuwe wet voorziet in straffen voor buitenlandse bedrijven die Iran benzine leveren. Enkele internationale bedrijven, waaronder de Franse oliemaatschappij Total, hebben al hun conclusies getrokken en de benzineleveranties gestaakt. Daarnaast is de wet gericht tegen internationale financiële instellingen die contacten hebben met de Iraanse Revolutionaire Garde. Deze speelt een steeds grotere rol in de Iraanse economie.

„LyondellBasell houdt zich aan de nieuwe sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten”, zegt een woordvoerder. LyondellBasell Industries is een naamloze vennootschap onder de Nederlandse wet. De voornaamste kantoren bevinden zich in Houston (Texas) en Rotterdam. Het concern heeft 59 productielocaties in 18 landen. De omzet bedroeg vorig jaar ruim 30 miljard dollar en bij het bedrijf werken wereldwijd ruim 14.000 werknemers.