Lui hangen in Lissabon Duik vooral de steegjes in

Deze zomer verzamelt nrc.next tips van inwoners van verschillende steden.

Vandaag: Lissabon, Portugal.

„Als je iets goed kunt doen in Lissabon dan is het wel rondhangen”, vertelt Lieke van Gestel. Ze is in Portugal opgegroeid. Twee jaar geleden vestigde zij zich definitief in Lissabon voor een PhD en werk. „Op de uitzichtpunten van de verschillende heuvels, waarop Lissabon gebouwd is, zijn hippe terrasjes. Zoals de bar Noobai, waar je uitkijkt op de Taag. De dj begint vaak ’s middags al te draaien.”

Wil je een beetje cultuurproeven dan heeft Lieke van Gestel de volgende tip: „In downtown Baixa staat een grote, oude kerk, die ooit is afgebrand. De zwartgeblakerde muren geven een bizarre sfeer. Toeristen zie er nooit. De kerk is slechts en paar uurtjes op zaterdag geopend.”

De meeste musea in Lissabon hebben oude kunst, maar MUDE is een pasgeopend mode- en designmuseum in de binnenstad. Leuk als je oude Dior en Gucci jurken van dichtbij wilt zien. „Ook Museu Gulbenkian is een aanrader. Daar staat de verzameling van een man die over de hele wereld is gereisd en kunst heeft meegenomen.” Na het museumbezoek kun je nagenieten in de aangrenzende tuinen. Ook leuk: „Een fiets huren op Cais do Sodré en naar Alcântara fietsen langs de Taag. ”

Juni is volgens Van Gestel de leukste maand op Lissabon te bezoeken. „Dan zijn de Stadsfeesten en zetten we de beschermheilige van de stad in het zonnetje. Je eet sardientjes op straat en danst op de muziek van live bandjes.”

Ze wil nog wel een bijzonder plekje vrijgeven, dat bijna niemand kent: „Atira-te ao Rio zit aan de overkant van de Taag. Pak de boot op Cais do Sodré naar Cacilhas en loop een stukje naar links. Daar vind je een geweldig terras aan de rivier met uitzicht over de stad.”

Het uitkijkpunt São Pedro de Alcântara is volgens Van Gestel the place to be om op straat te hangen. „Je drankjes kun je bij de kiosk halen, die fungeert als bar.” Van september tot oktober is het in Lissabon niet gebruikelijk om in een bar te zitten: je haalt wat drank en staat op straat met uitzicht over de hele stad. De kiosken blijven open tot een uur of vijf in de ochtend. Soms worden muzikanten ingehuurd, anders zijn er wel straatartiesten. „Er is altijd leven.”

Bar Noobai: noobaicafe.com

Museum: museu.gulbenkian.pt.

Museum: mude.pt

Mooi terras: atirateaorio.pt