Kort nieuws voorpagina

CDA-fractie roept Verhagen op tot meer openheid

Den Haag, 25 aug. Leden van de CDA-fractie hebben bij fractievoorzitter Maxime Verhagen aangedrongen op meer informatie over de formatieonderhandelingen met VVD en PVV. Zij hebben het gevoel onvoldoende zicht te hebben op de richting en mogelijke uitkomst van de formatie. Dat bevestigen bronnen binnen de fractie. Pagina 3

Amsterdam staakt projecten Suriname

Amsterdam, 25 aug. De gemeente Amsterdam staakt alle ontwikkelingsprojecten in Suriname waar de regering van president Desi Bouterse direct of indirect bij betrokken is. Het besluit is genomen „omdat wij het niet verantwoord vinden dat er Amsterdams geld richting de regering-Bouterse gaat”, aldus burgemeester Van der Laan vandaag in deze krant. Pagina 3

‘Al-Qaeda Jemen grootste gevaar’

Rotterdam, 25 aug. De CIA ziet het Al-Qaeda-filiaal in Jemen nu als de grootste bedreiging van de Amerikaanse veiligheid, en niet meer de kerngroep van Bin Laden, die zich vermoedelijk in Pakistan verschuilt. Pagina 5

Minister in beroep om inburgering

Rotterdam, 25 aug. Minister Van Middelkoop (Integratie, ChristenUnie) gaat in beroep tegen de uitspraken van de rechtbank in Rotterdam, die heeft geoordeeld dat twee Turken niet kunnen worden verplicht in te burgeren. Pagina 3

Massagraf met 72 lijken in Mexico

Mexico-Stad, 25 aug. Het Mexicaanse leger heeft in een afgelegen boerderij in het noorden van het land een massagraf met 72 lijken ontdekt, na een vuurgevecht met een drugsbende. Pagina 5

Stedelijk raakt 26 kunstwerken kwijt

Amsterdam, 25 aug. Het Stedelijk Museum raakt 26 kunstwerken kwijt. De Broere Foundation die de werken langdurig in bruikleen heeft gegeven wil de collectie terug, zoals ze in maart al aankondigde. Het gaat om schilderijen van onder anderen Luc Tuymans, Marlene Dumas en Damien Hirst, met een gezamenlijke waarde van 4 tot 7 miljoen euro. Pagina 8

Huizinga betaalt

Den Haag, 25 aug. Minister Huizinga (VROM, ChristenUnie) zal zelf de kosten betalen die haar ministerie vorige week maakte door het inzetten van een privéjet om haar van haar vakantieadres in Italië naar Nederland te vliegen om een kabinetsvergadering over de begroting van haar departement bij te wonen. De vlucht kostte 11.800 euro. Pagina 3