Kort nieuws Economie

Winstsprong voor mijnbouwgigant BHP Billiton

Melbourne, 25 aug. De Australische mijnbouwer BHP Billiton heeft de winst in de tweede helft van zijn gebroken boekjaar met 47 procent omhoog zien gaan tot 6,77 miljard dollar (5,3 miljard euro). Dat heeft het concern, dat vorige week een vijandig bod van bijna 40 miljard dollar (31,5 miljard euro) op de Canadese producent van meststoffen Potash heeft uitgebracht, vandaag bekendgemaakt. De winstgroei komt vooral door een sterke opleving van de prijzen van ijzererts en koper en is conform de verwachtingen van analisten. (ANP)

Lagere beoordeling krediet Ierland

Dublin, 25 aug. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn beoordelingen voor Ierse staatsleningen naar beneden bijgesteld. Dat heeft S&P vandaag bekendgemaakt. De organisatie verwacht dat de kosten voor Ierland om de noodlijdende bankensector te ondersteunen aanzienlijk zullen stijgen. De kredietbeoordelaar verwacht dat deze kosten meer dan 90 miljard euro zullen bedragen. Eerder ging het uit van 80 miljard euro. De beoordeling van het Ierse staatspapier is verlaagd tot ‘AA-’. (ANP)

Laag loon Filippino Maasvlakte illegaal

Rotterdam, 25 aug. De cao-afspraak over de beloning van Filippijnse werknemers die voor Boskalis en Van Oord werken aan de Tweede Maasvlakte, is in strijd met de wet. Dit blijkt uit een brief van de Arbeidsinspectie aan FNV Waterbouw van eerder dit jaar, die in het bezit is van het ANP. Eerder deze zomer sloten vakbonden en werkgevers een nieuwe cao voor de waterbouw. Hierin kregen buitenlandse werknemers een uitzonderingspositie met een loon onder het Nederlandse minimum. Het merendeel van de buitenlandse baggerwerkers komt van de Filippijnen. Omdat de baggerschepen buiten de Nederlandse kust opereren, zou het Nederlandse arbeidsrecht niet van toepassing zijn. De Arbeidsinspectie ziet het anders. In de brief stelt de organisatie dat de wet voor het minimumloon tot 12 mijl buiten de Nederlandse kust geldt. (ANP)

Herstel luchtvaart

Genève, 25 aug. De vraag naar passagiers- en vrachtvervoer in de internationale luchtvaart vertraagde in de maand juli. Dat blijkt uit cijfers die de internationale luchtvaartorganisatie IATA vandaag publiceerde. Vergeleken met juli vorig jaar steeg de vraag naar tickets met 9,2 procent. Naar vrachtvervoer was 22,7 procent meer vraag. Maar in juni was er nog sprake van een toename van het passagiersvervoer met 11,6 procent en vrachtvervoer met 26,6 procent. (ANP)