Kort nieuws Buitenland

Vijftig doden bij serie aanslagen op politie in Irak

Bagdad, 25 aug. Bij een serie gecoördineerde aanslagen op politieposten in Irak zijn vandaag meer dan 50 doden gevallen. Volgens diverse bronnen vielen meer dan 200 gewonden. De zwaarste aanslag in de reeks werd gepleegd in de stad Kut, waar een zelfmoordterrorist 26 agenten doodde. Bij een aanslag op een politiebureau in h Bagdad werden 15 mensen gedood. Voor eerdere dergelijke aanslagen heeft Al-Qaeda-in-Irak de verantwoordelijkheid opgeëist. Na een scherpe daling in 2008 en 2009 neemt het geweld in Irak sinds begin dit jaar weer gestaag toe. Tegelijk slagen de rivaliserende politieke leiders er niet in een nieuwe regering te vormen na de verkiezingen van 7 maart. Het Amerikaanse leger sluit op 1 september formeel zijn gevechtsmissie af. (Reuters, AFP)

China: 42 doden bij vliegtuigongeluk

YICHUN, 25 aug. Bij een vliegtuigongeluk in de provincie Heilongjiang, in het noordoosten van China, zijn gisteravond 42 inzittenden om het leven gekomen. Het toestel van Henan Airlines, een E-190 met 91 passagiers en vijf bemanningsleden, stortte neer toen het in dichte mist proberede te landen op de luchthaven Lindu, in de stad Yichun. Ten minste één Chinese luchtvaartmaatschappij heeft ernstige twijfel geuit over de veiligheid van nachtelijke landingen op het vliegveld, dat vorig jaar is geopend. In een technisch rapport is zorg geuit over het omliggende terrein van de luchthaven, de verlichting en weersomstandigheden. (AP, BBC)

Straatgevechten in Beiroet, drie doden

Beiroet, 25 aug. In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn gisteren drie mensen gedood bij straatgevechten tussen de shi’itische organisatie Hezbollah en de conservatieve sunnitische groep Al-Ahbash. Het was de zwaarste botsing in Beiroet sinds mei 2008, toen Hezbollah er massaal in het offensief ging om politieke concessies af te dwingen. Destijds kwam het land op de rand van een nieuwe burgeroorlog. Maar volgens een gemeenschappelijke verklaring van de twee groepen was er gisteren niets anders aan de hand dan een „persoonlijke twist”. Er was geen „politieke of sektarische achtergrond”. (AP, Reuters)

Britse MI6-spion wellicht vermoord

Londen, 25 aug. De politie heeft afgelopen maandag in de woning in Londen van een vermiste medewerker van de Britse geheime dienst MI6 een sporttas aangetroffen met het lijk van een man. De identiteit van de man en de doodsoorzaak waren vanmorgen nog niet vastgesteld, maar volgens de politieb gaat het vermoedelijk pm de vermiste spion. Volgens Britse media hield hij zich bezig met informatiebeveiliging. Het hoofdkantoor van MI6 in Londen bevindt zich op enkele honderden meters van de flat waarin het lijk werd gevonden. (AP, Reuters)

Afghaanse agent doodt zijn trainers

kabul, 25 aug. Een Afghaanse politieagent in opleiding heeft vandaag twee van zijn Spaanse trainers en hun tolk doodgeschoten op een NAVO-basis in de noordwestelijke provincie Badghis. De schutter werd gedood door Spaanse officieren van een paramilitaire eenheid. Dat leidde tot protesten van honderden Afghanen bij de Spaanse basis. Volgens een lid van de provincieraad zijn er aanwijzingen dat opstandelingen zijn geïnfiltreerd in de politie. Het gebeurt vaker dat een Afghaanse militair of agent buitenlandse opleiders doodt. (AP, AFP)

Onderzoek doden op Facebook-lijst

Londen, 25 aug. De Colombiaanse politie onderzoekt de moord op drie jongens wier namen op een dodenlijst op Facebook staan. De pagina op de sociale netwerksite waarschuwde 69 jongeren uit het Zuid-Colombiaanse Puerto Asis de stad te verlaten. Anders zouden ze worden gedood. Na de eerste twee doden op 15 augustus nam de politie de dodenlijst nog niet serieus, tot vijf dagen later een derde jongen werd vermoord. Maandag verscheen een nieuwe dodenlijst met de namen van 31 meisjes. Volgens een lokale functionaris heeft de drugsbende Los Rastrojos (de Stoppels) recentelijk haar activiteiten in de regio vergroot. (BBC)