Kort nieuws Binnenland

900 slachtoffers bij commissie voor misbruik kerk

Rijswijk, 25 aug. Ruim negenhonderd slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk hebben zich de afgelopen maanden gemeld bij de onderzoekscommissie van oud-minister Wim Deetman. Dat heeft Deetman gezegd in een interview met de Volkskrant dat vandaag is verschenen. Volgens Deetman hebben slachtoffers verschillende redenen om naar de commissie te stappen, en wil niet iedereen een schadevergoeding. Er zijn slachtoffers die hun verhaal onderzocht willen hebben en er zijn veel mensen die hulp en begeleiding willen. Ook daders hebben zich bij de commissie gemeld, aldus de commissievoorzitter. Hij benadrukte in het interview dat daders er goed aan doen zich te melden. De meeste gevallen van seksueel misbruik zullen wege nsverjaring niet leiden tot rechtszaken, verwacht Deetman. (ANP)

Enige wethouder Trots stapt op

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 25 aug. De enige wethouder van Trots op Nederland, de partij van Rita Verdonk, heeft de lokale politiek verlaten. Paul Walgering, wethouder in Den Helder, is naar eigen zeggen opgestapt wegens de verstoorde relatie met de fractie van zijn partij. Dit maakte de gemeente gisteren bekend. Fractievoorzitter Dannie Emmelkamp zei nog niet te kunnen zeggen of Trots een nieuwe wethouder naar voren schuift. Walgering beheerde de portefeuille financiën. Hij was eerder wethouder namens de lokale partij Gemeentebelangen in de Noord-Hollandse gemeente Zeevang. Trots bezet vijf raadszetels in Den Helder.

Nog geen aanpak tweede woning

Amsterdam, 25 aug. De gemeente Amsterdam laat eigenaren van een tweede, goedkope woning enkele maanden met rust. Tot november „wordt geen actief handhavingsbeleid toegepast op tweede woningen”, aldus de gemeente vandaag. Er was de afgelopen tijd onrust ontstaan onder eigenaren naar aanleiding van een brief die de dienst Wonen, Zorg en Samenleven in juni aan de eigenaren van 666 leegstaande woningen stuurde. Het ging om particuliere woningen die volgens het landelijk puntenstelsel een huurwaarde van 548 euro of minder hebben en waar sinds oktober 2008 niemand staat ingeschreven. Het doel was om kennelijke leegstand in kaart te brengen en daarop actie te kunnen ondernemen. Sommige eigenaren vreesden dat ze hun woning ter beschikking moesten stellen aan de huurmarkt. (ANP)

Eén op de vijf rijdt te hard op de A2

Amsterdam, 25 aug. Zeker één op de vijf automobilisten op de rijksweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam rijdt te hard. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bekeurde afgelopen maand ruim tienduizend automobilisten, 20 procent van de gecontroleerde weggebruikers, zo liet een woordvoerder vandaag weten. Daarvoor reed gemiddeld zo’n 7 tot 10 procent te hard, volgens het KLPD. De A2 ging half juli weer open na een verbreding, de maximale snelheid is 100 kilometer per uur. Van honderd mensen werd het rijbewijs ingenomen omdat ze meer dan 50 kilometer per uur te hard reden. De hoogst geregistreerde snelheid was 203 kilometer per uur. (ANP)

Man krijgt boete voor nephartaanval

Sneek, 25 aug. Een 48-jarige inwoner uit Sneek moet 2.246 euro betalen aan hulpdiensten, omdat hij begin deze maand een hartaanval simuleerde. Dat heeft de politie Friesland vandaag bekendgemaakt. De man was ’s nachts op het Starteiland in het Sneekermeer en kon niet naar het vasteland komen omdat er geen veerpontjes meer voeren. Door een hartaanval te simuleren, kreeg hij het voor elkaar dat hij op een brancard naar de overkant werd gebracht. Eenmaal op het vasteland sprong hij van de brancard, bedankte het ambulancepersoneel en vluchtte. (ANP)