KB zet 'foute' kranten toch op internet

De Koninklijke Bibliotheek (KB) gaat toch ‘foute’ kranten uit de jaren dertig en veertig, zoals De Misthoorn en Volk en Vaderland, op internet zetten. Het ministerie van Justitie had de KB geadviseerd daar voorlopig van af te zien.

De KB vindt het belangrijk dat deze kranten voor iedereen toegankelijk zijn, zo heeft directeur Bas Savenije vanochtend gezegd. „De KB is bereid hiervoor haar nek uit te steken.” Het opnieuw publiceren van die kranten zou volgens Justitie mogelijk neerkomen op het verspreiden van haatcampagnes tegen Joden en politiek andersdenkenden.

„In de praktijk zou getoetst moeten worden of de KB vervolgd kan worden, en de KB is bereid die praktijktest te ondergaan”, aldus de KB in een persverklaring. Op een bijeenkomst van de KB gisteren met veertien deskundigen, onder wie juristen, kwam volgens Savenije geen eenduidig beeld naar voren of de KB onrechtmatig zou handelen door de kranten online te zetten.

Bij de bijeenkomst waren ook historici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aanwezig.

Vervolg NSB: pagina 2

Wens tot openheid ingewilligd

„Veel aanwezigen vonden het van groot belang dat de KB deze kranten op internet plaatst om de historische werkelijkheid ongecensureerd aan iedereen ter beschikking te stellen en belangrijk wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken”, aldus een mededeling van de KB. „Ook bij de vertegenwoordigers van kinderen van ‘foute’ ouders leeft die wens.” Directeur Savenije benadrukt dat het ook voor historisch onderzoek eenvoudiger is de kranten via internet te raadplegen.

In de praktijk zijn de kranten op aanvraag al te raadplegen in de KB. „Een interessant aspect is het verschil tussen ter inzage geven van een papieren krant en van een gedigitaliseerde krant. Het is denkbaar dat de KB in het tweede geval de verspreider van discriminerende inhoud zou kunnen zijn”, aldus de KB. „Ook zou de KB zo beschouwd kunnen worden als medeplichtige van personen die misbruik maken van de kranten.”

Het digitaliseren maakt deel uit van het plan acht miljoen historische krantenpagina’s uit de periode 1618-1995 te digitaliseren. Nu zijn al 1 miljoen kranten via internet te bekijken. De KB wil 16 september de eerste kranten online zetten. „We beginnen met De Misthoorn en enkele gelijkgeschakelde kranten uit de oorlog”, zegt Savenije. „Ruim voor die datum zal het ministerie van Justitie uitsluitsel moeten geven.”