Internationaal kort

VS mogelijk later weg uit Afghanistan door vertraagde opleiding

Kabul. Het Afghaanse leger en de politie zullen niet op sterkte zijn voor eind oktober volgend jaar. Dat heeft de Amerikaanse luitenant-generaal William Caldwell, namens de NAVO-missie ISAF verantwoordelijk voor de opleiding van de Afghaanse veiligheidsdiensten, maandag gezegd. Door deze vertraging komt het voornemen van de Verenigde Staten om in juli volgend jaar te beginnen met het terugtrekken van de Amerikaanse troepen onder druk te staan. De NAVO wil dat het Afghaanse leger 171.600 man sterk wordt en de politie 134.000 man. Nu telt het leger 134.000 man en de politie 115.000. Het verloop bij vooral de politie is zo hoog dat Caldwell niet alleen de momenteel ontbrekende 55.000 soldaten en agenten zoekt; in totaal moeten er in de komende periode 141.000 personen worden opgeleid. Werk bij de Afghaanse politie is uitzonderlijk gevaarlijk. Vorig jaar kwamen acht agenten per dag om. President Obama kondigde in december aan dat hij de Amerikaanse troepen in Afghanistan met 30.000 man zou uitbreiden en in juli 2011 zou beginnen met het afbouwen van de troepenmacht. In de tussentijd moesten het Afghaanse leger en de politie op sterkte komen. (AP, Reuters)

Doden in Nepal bij vliegtuigongeluk

Kathmandu. In Nepal zijn alle veertien inzittenden van een klein vliegtuig omgekomen toen het toestel tijdens slecht weer neerstortte. Aan boord waren acht Nepalezen, onder wie drie bemanningsleden, vier Amerikanen, een Brit en een Japanner. Het vliegtuigje, een Duitse Dornier, was op weg naar de regio rond de Mount Everest maar moest door de weersomstandigheden kort na het opstijgen omkeren. (AP)

Amnesty hekelt executie in E-Guinee

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Amnesty International heeft maandag de executie veroordeeld van vier mannen in Equatoriaal Guinee die waren beschuldigd van een poging de president te vermoorden. Het viertal werd geëxecuteerd na te zijn veroordeeld door een militaire rechtbank in de hoofdstad Malabo. Amnesty spreekt van een showproces, nadat de mannen ontvoerd waren uit Benin, waar zij al jaren als vluchtelingen leefden, en overgebracht naar Equatoriaal Guinee. In het land vond een strafcampagne plaats na de mislukte aanval in februari vorig jaar op president Obiang.

Oostenrijk vervolgt drie Tsjetsjenen

Wenen. De Oostenrijkse justitie gaat drie mannen vervolgen voor betrokkenheid bij de moord in januari 2009 op Oemar Israilov, een Tsjetsjeense balling in Wenen. Israilov was een lijfwacht van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov tot hij zich in 2006 tegen hem keerde. De familie van Israilov beschuldigt Kadyrov ervan opdracht te hebben gegeven tot de moord, maar die ontkent dat. De Oostenrijkse justitie heeft Kadyrov in verband gebracht met de moord. Hij wordt niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. (AFP)

Priester zat achter IRA-aanslag in Claudy

Door een onzer redacteuren

LONDEN. De Rooms-Katholieke Kerk in Ierland is opnieuw verwikkeld in een doofpotschandaal. Dit keer om de directe betrokkenheid van een haar priesters, Jim Chesney, bij een bomaanslag die in 1972 aan negen mensen het leven kostte. Dat blijkt uit een rapport van de ombudsman voor Noord-Ierland. De kerk beschermde de priester, vermoedelijk de organisator van de bomaanslag in Claudy, op verzoek van de Britse regering en met medeweten van de RUC, destijds de politie van Noord- Ierland. De toenmalige minister voor Noord-Ierland, Willy Whitelaw, vreesde onder meer dat loyalistisch-protestantse paramilitairen „alle priesters in de provincie als vogelvrij zouden zien”, als Chesneys rol bekend zou worden. Dat, plus algehele verontwaardiging bij de katholieke minderheid over de arrestatie van een priester, zou een massale uitbarsting van geweld hebben betekend.

Lees het rapport via nrc.nl/buitenland.