Huizinga betaalt privéjet na ophef

Demissionair minister Tineke Huizinga (VROM, ChristenUnie) gaat zelf de kosten betalen van de huur van een privévliegtuig waarmee zij vorige week van haar vakantieadres is gekomen. Tweede Kamerleden hadden kritiek geuit op de inzet van het privévliegtuig op kosten van het ministerie.

Huizinga moest haar vakantie in Italië onderbreken om een kabinetsvergadering over de begroting van haar departement bij te kunnen wonen op dinsdag. Omdat op dinsdagochtend geen lijnvlucht beschikbaar was, werd besloten om een privéjet te huren. Dat kostte 11.800 euro. Huizinga keerde dezelfde avond terug naar haar gezin in Italië met een lijnvlucht.

Tweede Kamerleden reageerden boos op het nieuws dat Huizinga een privéjet had ingezet. PvdA, VVD en GroenLinks gaan Kamervragen stellen. Ineke van Gent (GroenLinks) noemt het „een onhandige actie. Overdreven luxegedrag.” Diederik Samsom (PvdA) twitterde: „Tenenkrommend gênante faux pas van Huizinga. Zo vervliegt weer een brokje vertrouwen in ‘de politiek.” Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) stelt voor om Huizinga voortaan geen Tineke maar Jet Huizinga te noemen.

Partijleider André Rouvoet van de ChristenUnie laat op Twitter weten niet op de kwestie te willen ingaan: „Ik ken de argumenten en overwegingen van het departement niet, dus ik heb er niets over te melden.”

Huizinga was met haar gezin twee weken met vakantie in Italië, ze verbleven op enkele uren rijden van Rome. Volgens haar woordvoerder ging ze ervan uit dat haar begroting pas deze week zou worden besproken, zoals de meeste andere begrotingen. Maar op vrijdag 13 augustus werd duidelijk dat dat al de dinsdag daarop zou gebeuren. „Dat was onverwacht”, zei Huizinga vanochtend tegen RTL Nieuws. „Je hoort die dingen altijd op het laatste moment.” Ze zag eerder geen kwaad in haar vlucht met de privéjet.