Hond snuffelt naar gsm's in cellen

Bommen, drugs en lijken traceren is geen probleem voor een getrainde hondenneus. Nu worden honden in een aantal Amerikaanse staten ook ingezet voor het vinden van mobiele telefoons van gevangenen.

Gesmokkelde gsm’s worden door gedetineerden gebruikt voor drugshandel, ontsnappingspogingen en het organiseren van bijvoorbeeld aanslagen en rellen. Het Congres steunt nieuwe wetgeving om gevangenen het gebruik van mobiele telefoons in gevangenissen te verbieden.

Het blokkeren van het signaal is nu nog verboden, omdat het ook andere netwerken zou storen. Maar honden herkennen de specifieke geur van gsm’s. „Of een telefoon nu aan of uit staat, uit elkaar is gehaald of verborgen”, aldus sergeant Wayne Conrad, hoofd van het politiehondenprogramma in Californië. Welke geur dat is, zegt Conrad niet om veiligheidsredenen.

Naast Californië wordt ook in onder meer Florida, Texas, Virginia en Maryland op kleine schaal gewerkt met honden. Tot grote tevredenheid van de bewaking: Conrad: „Je wilt niet weten hoe lang het duurde voordat ik elk hoekje en gaatje van een cel had doorzocht. Deze honden pikken de geur op en gaan er direct op af.” (AP)