Heineken groeit in Azië en Afrika

Heineken groeit hard in de opkomende markten, maar heeft in de VS en Europa veel last van de economische tegenspoed. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de bierbrouwer vanochtend heeft gepubliceerd.

In Azië groeide de verkoop in hectoliters met 70 procent naar 12 miljoen hectoliter en in Afrika met 7,9 procent naar 12,3 miljoen hectoliter. Vooral het merk Heineken zelf doet het goed in de opkomende markten en zag de verkoop in hectoliters bier met 4,1 procent stijgen. In West-Europa zag de Nederlandse bierbrouwer de verkoop met 2,5 procent dalen, in Centraal en Oost-Europa met 15 procent en in de VS met 1,7 procent.

De verkoopdalingen in de westerse markten wijt Heineken aan de oplopende werkloosheid, de toenemende spaarzin bij consumenten ondanks het licht economisch herstel en aan slecht weer.

Dat wil niet zeggen dat Heineken zich de komende jaren vooral zal richten op groei in de opkomende markten. „De marges zijn er lager. We hebben de opbrengsten uit de ontwikkelde markten nodig om de investeringen en de acquisities in de opkomende markten te kunnen financieren”, zei topman Jean-François van Boxmeer vanmorgen in een telefonisch vraaggesprek. „We zullen in Europa marktaandeel moeten winnen met merken met hoge marges, want door demografische ontwikkelingen zal de markt er verder krimpen.”

De overname van de Mexicaanse brouwer Femsa van begin dit jaar zorgde voor een groei van de omzet met 5,2 procent naar 7,52 miljard euro. Zonder die overname en effecten van de zwakke euro mee te wegen zou volgens Heineken de zogeheten ‘organische omzet’ met 2 procent zijn gedaald.

De Mexicaanse merken Dos Equis, Tecate en Sol zorgden ervoor dat Heineken het in de Verenigde Staten met een omzetdaling van 1,7 procent beter deed dan de markt, die in het eerste half jaar met 3 procent kromp. Het Heinekenmerk zelf, dat het al een aantal jaren moeilijk heeft in de VS, zag de verkoop met 4 procent dalen.

In Rusland liep Heineken een klap in de omzet op doordat het een accijnsverhoging van 200 procent geheel aan de klanten doorberekende. Van Boxmeer durfde vanmorgen niet te zeggen of volledig herstel mogelijk is. „In het verleden hebben we het na de crisis in 1998 wel zien gebeuren. Maar we hebben er zeker 18 tot 24 maanden voor nodig. En het blijft de vraag of we op het oude niveau terugkeren, want de markt begint tekenen van verzadiging te vertonen.”

Door een eenmalige bate uit de verkoop van een Indonesische dochter en lagere rentelasten zag Heineken de nettowinst in het eerste half jaar stijgen met 42 procent naar 695 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 5,7 procent naar 1,19 miljard euro. Dat kwam volgens het concern vooral door een kostenbesparingsprogramma dat 104 miljoen euro opleverde, waarbij vooral is bespaard op inkoop en distributie. Aan marketing is in het eerste half jaar juist meer uitgegeven.

Heineken gaat meer in de belangrijkste merken investeren. Aan de prijzen, die in de afgelopen zes maanden zijn verhoogd, zal de brouwer niet sleutelen. „Daarmee verpest je je positie op lange termijn. Door nu onze merken hoog in de markt te positioneren, kunnen we er in betere tijden meer aan verdienen”, zegt Van Boxmeer.