Hard

De woorden die uitdrukken dat iets ‘in’ is, dat zijn de woorden die zelf het snelste uit raken.

Zo ging het met woorden als je-van-het, tof, gaaf, wreed en te gek. Ze raakten in, en een paar jaar daarop was je een loser als je ze nog gebruikte.

Ik herinner me dat tof niet meer kon, dus werd het gaaf, en daarna cool. Na cool kwam vet. En nu is ‘hard’ aan de beurt. Hard is het nieuwe vet. En je kunt er veel mee. Iemand kan ‘hard gaan’; dat betekent volgens mijn informant (man, 22) dat je ‘lekker gaat’, bijvoorbeeld als je dronken bent, of ‘heel lekker met een meisje bezig bent’.

Je kunt ook ‘hard komen’. Dat is minder seksueel dan het klinkt. De informant: „Het betekent dat je er goed uitziet, of een enorm goeie swagger hebt. Of veel succes hebt.”

Maar je kunt ‘hard’ ook heel basic gebruiken. Stel, je ziet een mooi meisje fietsen. Dan kun je tegen je vrienden zeggen: „Hard.” Je vrienden kunnen antwoorden: „Keihard.” Aldus de informant.

Over het algemeen wordt aangenomen dat coolheidswoorden uit raken op het moment dat ouders ze gaan gebruiken. Toch klopt dat niet. Ik heb al verschillende ouders van pubers gehoord die ‘vet’ zeggen. Dan weet je: vet is een blijvertje.

Ooit zijn er nog dappere pogingen ondernomen om ‘leip’ erin te krijgen, maar dat is nooit echt gelukt, want ‘vet’ is te sterk.

Leip is als prins Charles. Zit eeuwig te wachten op de macht, maar zijn moeder (ergo: het woord ‘vet’) gaat maar niet weg, en waarschijnlijk gaat prins William er uiteindelijk met de kroon vandoor. (Waarbij prins William in deze veel te ver doorgevoerde metafoor staat voor ‘hard’.)

Want ‘hard’ wordt het wel, mensen. En als er pubers of vroege twintigers zijn die dit lezen: ik hoor jullie honende gegniffel wel. Want jullie zeggen al jaren ‘hard’, dus dzjieieieiezus, dit stukje komt wel heel erg laat.

Maar vergeet niet: ik ben mid-dertig, en stam nog uit de tijd dat alles gaaf was. Of, godbetert, tof.

paulien cornelisse

    • Paulien Cornelisse