Feyenoord: geen kaart, blijf dan thuis

Wie geen toegangskaart heeft, moet vooral thuisblijven en met vrienden voor de buis gaan zitten. Die oproep deed Mario Been gisteren „in het belang van Feyenoord”. De club uit Rotterdam ligt morgen, bij de returnwedstrijd tegen AA Gent, onder „een vergrootglas” bij de Europese voetbalbond (UEFA), weet de trainer-coach.

Aanleiding voor die verscherpte waakzaamheid zijn de ongeregeldheden, vier jaar geleden in Nancy. Ook Feyenoords laatste optreden in Europees verband, twee jaar geleden in de thuiswedstrijd tegen Lech Poznan, werd ontsierd door supportersgeweld. Nieuwe rellen zouden andermaal tot uitsluiting kunnen leiden, zo is de vrees, en de toch al armlastige club (schuld 36 miljoen euro) nog dieper in de zorgen duwen.

Feyenoord verdedigt morgen een 1-0 voorsprong tegen de nummer vijf uit de Belgische competitie. De winnaar van het tweeluik verdient een plaats in de groepsfase van de Europa League. Feyenoord wordt morgen bijgestaan door duizend supporters. Daarmee is het uitvak in het Jules Ottenstadion van Gent uitverkocht. Alle fans zijn op last van de UEFA verplicht in het bezit van een ‘buscombikaart’. Op onder meer de eigen website riep Been op tot sportief gedrag. „Gebeurt dat niet, dan lopen we het risico op zware sancties die de club enorme schade berokkenen.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt zich geen zorgen te maken. Hij heeft de afgelopen weken intensief contact gehad met zijn collega Daniël Termont. Die hanteert morgen een zerotolerancebeleid. Iedere Feyenoord-supporter die zich voorafgaand aan de wedstrijd in het centrum van Gent ophoudt, loopt het risico opgepakt te worden en voor maximaal 24 uur in de cel te belanden.

Steun krijgt de Belgische politie morgen van de speciale voetbaleenheid van het korps Rotterdam-Rijnmond. Deze ‘anti-hooliganbrigade’ was vorig jaar ook actief bij het ontspoorde strandfeest in Hoek van Holland, waar leden van Feyenoords harde kern met succes de confrontatie zochten met de politie.

Feyenoord kan alleen maar hopen op een goede afloop, zegt een woordvoerder van de club. „De gewone supporter luistert en blijft thuis, maar wij hebben uiteraard geen grip op allerlei lieden die bij ons op de zwarte lijst staan.”