Economie kort

Winst Haagse bank NIBC meer dan verdubbeld

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De winst van de Haagse bank NIBC is in de eerste zes maanden van 2010 meer dan verdubbeld. De zakenbank, die hard werd getroffen door de kredietcrisis, blijft wel voorzichtig over mogelijke afwaarderingen. NIBC was in de zomer van 2007 de eerste Nederlandse bank die klappen kreeg door de kredietcrisis; ze moest flink afschrijven op beleggingen in de Amerikaanse huizenmarkt. De bank dook destijds in de rode cijfers, maar lijkt de crisis nu vooralsnog te boven. De nettowinst kwam in de eerste helft van 2010 uit op 42 miljoen euro. De bank besloot na de crisis om een betere mix voor de financiering te zoeken en de interne kosten in te perken.

Forse groei van de Duitse economie

Berlijn. De Duitse economie is in het tweede kwartaal met 2,2 procent gegroeid. Het Duitse statistische bureau bevestigde gisteren het voorlopige cijfer dat eerder deze maand werd afgegeven. Opvallend is dat ook de consumentenbestedingen en kapitaalinvesteringen een flinke groei hebben doorgemaakt. De Duitse centrale bank verhoogde onlangs nog de groeiverwachting voor dit jaar van 2 procent naar 3 procent. De economische groei in Duitsland werd tot nu toe voornamelijk gedragen door de export. (ANP)

Meer orders voor industrie eurozone

Luxemburg. Industriële bedrijven in de eurozone hebben in juni meer nieuwe orders gekregen dan verwacht. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van Eurostat. Het aantal nieuwe orders lag 2,5 procent hoger dan in mei. Analisten hadden een toename met 1,5 procent voorspeld. De groei was minder sterk dan in mei, toen het aantal orders met 4,1 procent steeg ten opzichte van april. De ondernemers kregen in juni bijna een kwart meer bestellingen dan in juni vorig jaar. (ANP)

Contactlenzen J&J teruggeroepen

New York. Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) moet 100.000 doosjes van een populaire contactlenzensoort terugroepen uit Azië en Europa. Dat maakte het bedrijf bekend. J&J Vision Care liet weten dat de terugroepactie betrekking heeft op lenzen die verkocht worden onder de naam ‘1 Day Acuvue TruEye’, die gemaakt zijn in Ierland en verkocht zijn in verschillende landen in Europa en Azië, waaronder Japan. Ook in Nederland zijn de lenzen in ieder geval via verschillende websites te bestellen. (ANP)