CIA vindt Al-Qaeda Jemen grootste gevaar

De Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst CIA ziet het Al-Qaeda-filiaal in Jemen nu als de grootste bedreiging van de Amerikaanse veiligheid, en niet meer de kerngroep van de sunnitische extremistenleider Osama bin Laden, die zich vermoedelijk in Pakistan verschuilt. Dat heeft The Washington Post gemeld.

Volgens Amerikaanse functionarissen is de oorspronkelijke Al-Qaeda-organisatie gedecimeerd door Amerikaanse raketaanvallen. Dat is de belangrijkste reden waarom Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland nu als een groter gevaar wordt beschouwd. Deze fusie van Al-Qaeda-filialen in Jemen en Saoedi-Arabië is behendiger en agressiever, aldus de zegslieden.

Daarbij wezen ze op de rol van Anwar al-Awlaki, een Amerikaans-Jemenitische geestelijke die met Engelstalige publicaties op internet zijn invloed op jonge moslims probeert uit te breiden. De groep trok vorig jaar de aandacht met aanslagen op de Saoedische anti-terreurchef en op een Amerikaans vliegtuig boven Detroit, die beide maar net mislukten.

Ook in Jemen proberen de VS met raketaanvallen Al-Qaeda-strijders te elimineren. Volgens Amnesty International werd een aanval op een schuilplaats van Al-Qaeda waarbij in december tientallen burgers de dood vonden, uitgevoerd met Amerikaanse kruisraketten met clustermunitie. Een aanval in mei waarbij per ongeluk een bemiddelaar van de regering de dood vond, zou ook door de VS zijn uitgevoerd. Awlaki werd in april op de lijst van de CIA gezet van personen die moeten worden opgepakt of gedood.

In een nieuw rapport beschuldigde Amnesty vandaag de Jemenitische regering ervan onder druk van de VS en andere landen mensenrechten op te offeren in de naam van veiligheid. Het gaat daarbij om liquidaties, willekeurige arrestaties, oneerlijke processen en foltering. Niet alleen vermeende Al-Qaeda-aanhangers maar ook shi’itische rebellen in het noorden, separatisten in het zuiden, journalisten, dissidenten en mensenrechtenactivisten zijn doelwit.

Er is echter geen teken dat de Amerikaanse en Jemenitische operaties Al-Qaeda verzwakken. Anti-Amerikaanse en anti-regeringsgevoelens worden volgens analisten erdoor versterkt waarvan de extremisten profiteren. Dezen hebben recentelijk hun kracht getoond met aanvallen op hoofdkwartieren van de veiligheidsdiensten in Zuid-Jemen, waar Al-Qaeda het sterkst is vertegenwoordigd.

Het Jemenitische leger werd de afgelopen dagen ingezet om Al-Qaeda te verdrijven uit de zuidelijke stad Loder. Ten koste van 33 doden herwon het leger na vijf dagen de controle over de stad, zo meldde een Jemenitische functionaris.

Nieuw rapport over Jemen op amnesty.org