Chili vraagt NASA om hulp

Chili heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om hulp gevraagd bij de reddingsactie voor de 33 mijnwerkers in de ingestorte San José-mijn. Dat maakte het Chileense ministerie van Gezondheid bekend. De leefsituatie van de kompels is vergelijkbaar met het isolement van astronauten in een ruimtestation. Gehoopt wordt dat de NASA onder meer kan adviseren over een geschikt voedingspatroon voor de mijnwerkers. Door een smalle, diepe boorschacht krijgen ze nu al vloeibaar voedsel en medicatie aangevoerd. Sinds een mijngang op 5 augustus instortte, verblijven de mannen in een schuilkelder op bijna 700 meter diepte. Bij de achtste boorpoging wisten reddingswerkers de mijnwerkers afgelopen zondag voor het eerst te bereiken. Het graven van een tunnel die breed genoeg is om de mannen naar boven te halen, kan in de instabiele mijn drie tot vier maanden duren. (AP, Reuters)