Bloedbad in veilige zone van hoofdstad Somalië

Ten minste 31 mensen, onder wie zes parlementsleden en vier hooggeplaatste regeringsfunctionarissen, zijn gisteren gedood bij een aanval op een hotel in de beveiligde regeringszone van de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanval is opgeëist door de radicaal-islamitische groepering Al-Shabaab.

De aanval komt minder dan een etmaal nadat Al-Shabaab een offensief had gelanceerd tegen de Afrikaanse vredesmissie in Mogadishu. Het getroffen hotel Muna ligt in de speciale zone waar de Somalische regering bescherming zou moeten genieten van ruim zesduizend vredesmilitairen. Bij beschietingen tussen de extremisten en de vredesmilitairen zijn sinds maandag al meer dan veertig burgers om het leven gekomen.

Ooggetuigen vertelden dat twee schutters in legeruniformen het onder Somalische parlementsleden populaire hotel bestormden en een bewaker doodschoten. In het hotel schoten zij om zich heen, waarna zeker één van de aanvallers zichzelf opblies met een handgranaat. Een aanwezige sprak van „een slachting”.

De aanval onderstreept de machteloosheid van de Somalische regering. De regering controleert slechts een aantal vierkante kilometers grondgebied in Mogadishu met daarop het presidentieel paleis, de luchthaven en de zeehaven, en is volledig afhankelijk van de ruim zesduizend vredesmilitairen. Maar verscheidene aanslagen tonen aan dat ook de ‘beveiligde’ zone kwetsbaar is voor de radicaal-islamitische opstandelingen.

De extremisten van Al-Shabaab kondigden maandag een „zware oorlog” aan tegen de vredesmissie, de African Union Mission in Somalia (AMISOM). Al-Shabaab reageerde daarmee op de komst van honderden extra vredesmilitairen uit Oeganda naar Mogadishu sinds afgelopen vrijdag. Oeganda besloot meer soldaten te sturen nadat vorige maand 76 mensen om het leven waren gekomen bij terreuraanslagen in de Oegandese hoofdstad Kampala, die werd opgeëist door Al-Shabaab. (Reuters, AP, AFP, BBC)