Ajax speelt vanavond ook tegen de rode cijfers

Voor Ajax is een goed resultaat tegen Dinamo Kiev vanavond in een uitverkochte Arena niet alleen sportief van groot belang. Met de inkomsten uit het hoofdtoernooi van de Champions League kan de club ook voorkomen dat het aan het eind van het seizoen opnieuw voor 20 miljoen euro rode cijfers schrijft.

„Ajax heeft waarschijnlijk voor het eerst het geld van de Champions League echt nodig”, besefte trainer Martin Jol vlak voor de return met Dinamo Kiev. „Maar Ajax moet om meerdere redenen gewoon weer eens de Champions League bereiken. Voetballen op het hoogste niveau is leerzaam voor onze jonge spelers. Daarnaast hoort een club als Ajax in de Champions League. Kijk hier maar eens in de prijzenkast. Ajax hoort bij de vier, vijf grootste clubs van de wereld. Arsenal heeft geloof ik 40.000 seizoenkaarten verkocht. Wij meer.”

Het laatste optreden van de bekerkampioen in de Champions League dateert van 14 maart 2006. Ajax struikelde daarna nog wel tweemaal over FC Kopenhagen (2006) en Slavia Praag (2007) in de laatste voorronde.

Dinamo Kiev is in tegenstelling tot bovengenoemde formaties uit Denemarken en Tsjechië een tegenstander van formaat. De succesvolle club uit Oekraïne kwalificeerde zich voor twaalf van de laatste dertien edities van de Champions League. Ajax mag zich aanrekenen dat Dinamo Kiev nog met een goede kans op de groepsronde aan het duel begint.

„Als je met een man meer op het veld staat, mag je ook in Kiev geen voorsprong van 1-0 verspelen”, zei coach Jol over de onbesliste eerste ontmoeting (1-1) van vorige week tussen beide clubs. In de tweede helft werd Denis Garmas van de Oekraïense ploeg met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Vervolgens gaf Ajax op een knullige manier een 1-0 voorsprong weg. „Aan de andere kant is 1-1 een goed resultaat en hebben we geloof ik de laatste 26 wedstrijden in de Arena gewonnen.” Jol liet in het midden of hij Toby Alderweireld of de ervaren Oleguer aan Jan Vertonghen in het centrum van de defensie koppelt. (ANP)